ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============
Απετέλεσε πραγματική έκπληξη η ανάδειξη του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Κυκκώτη στο θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας, επειδή όλα έδειχναν ότι υπήρχε συναλλαγή μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Μητροπολίτη Λεμεσού για την ανάδειξη του Θεοφιλέστατου Μεσαορίας στον επισκοπικό Θρόνο Κυρηνείας, με αντάλλαγμα...
την επισκοποίηση του π. Βενέδικτου Ιωάννου.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΙΣΤΗΣ
__________
Και όμως! Ενώ μέχρι βράδυ της προτεραίας - ακόμη και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι - έκαναν μαύρα μεσάνυχτα για τα συμβαίνοντα, το παρασκήνιο φούντωσε με κίνηση ματ του Σεβασμιότατου Λεμεσού, ο οποίος - όπως έγραψα πολλές φορές - είναι μεγάλος τακτικιστής.
Αφού διαπίστωσε ότι η μάχη είναι αμφίρροπη και κινδύνευε να χάσει το παιγνίδι κινήθηκε ριζοσπαστικά. Επικοινώνησε αυτοβούλως με τον Μητροπολίτη Κύκκου.
Οχι βέβαια για να του προσφέρει “δικαιοσύνη” (σιγά τα ωά!) ή πρόθεση συμμόρφωσης με το Καταστατικό (μη λέμε αστεία!), ούτε βέβαια επειδή ο νέος Μητροπολίτης χρημάτισε παλαιά πνευματικό του τέκνο (αυτά λέγονται ανέκδοτα στις συναλλαγές!), ούτε καν για να εκδικηθεί τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, επειδή κατόρθωσε να εκλεγεί παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε το μικρότερο ποσοστό (τέτοιοι συναισθηματισμοί δεν χωρούν όταν ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος είναι το “κινδυνευόμενον”), αλλά για να συνάψει με τον Αγιο Κύκκου συναλλαγή στα παρασκήνια που θα τον απεδείκνυαν στην πράξη τον πραγματικό ρυθμιστή των εξελίξεων.
ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΥΚΚΟΥ
___________
Με ένα σμπάρο ο Σεβασμιότατος Λεμεσού πέτυχε τρία τρυγόνια.
1.) Αφαίρεσε από τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Πάφου την πρωτοβουλία των κινήσεων.
2.) Εδωσε στη Σύνοδο το μήνυμα ότι δεν έχει πρόβλημα να συνάψει οποιαδήποτε συμμαχία με οιονδήποτε, για να πετύχει τους στόχους του και έτσι πέρασε το σαφές μήνυμα ότι δεν μπορούν να τον θεωρούν δεδομένο για οτιδήποτε. Το μήνυμα αυτό ηχεί ήδη έναυλα στα ώτα του Προέδρου Χριστόφια και των ηγετών του ΑΚΕΛ. Στέλλει σαφέστατο μήνυμα ότι είναι ανοιχτός για όλα.
3.) Είναι βέβαιο ότι ο Αγιος Λεμεσού εξασφάλισε από τον Μητροπολίτη Κύκκου - οι δηλώσεις του Σεβ. Κύκκου είναι σαφέστατες - συγκεκριμμένα ανταλλάγματα για την ΑΜΕΣΗ προώθηση στο επισκοπικό αξίωμα κάποιου δικού του - πιθανότατα του π. Βενέδικτου Ιωάννου.
Ετσι και τον πολυπόθητο αριθμό των πέντε αρχιερέων θα εξασφαλίσει στη Σύνοδο (ώστε να έχει δικαστική ασυλία και ο ίδιος και οι δικοί του επίσκοποι για ότι ήθελε συμβεί), αλλά και θα προσθέσει ακόμη μία ψήφο στη φατρία του στη Σύνοδο, προσβλέποντας πάντοτε στην ανάδειξή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.
ΠΟΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ;
_________
Θα μάθουμε λίαν προσεχώς ποια συγκεκριμένα ανταλλάγματα εξασφάλισε ο Σεβασμιότατος Λεμεσού εκ μέρους του Σεβασμιότατου Κύκκου στα παρασκήνια.
Το βέβαιον είναι ότι θα εξασφαλίσει πολλαπλά κέρδη από την επένδυση που έκανε με την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Κυκκώτη ως νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας.
Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υποψήφιός του στις εκλογές για τη Μητρόπολη Κυρηνείας Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου, θα εκλεγεί επίσκοπος και θα σταλεί στις Βρυξέλλες ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στο Γραφείο της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη.
Ο καιρός είναι πολύ βροχερός και μουντός στις Βρυξέλλες και ο Θεοφιλέστατος Νεαπόλεως, που προίσταται αυτού του Γραφείου, φαίνεται ότι πλήττει φοβερά σε μια πόλη όπου περισσεύει ο επαγγελματισμός και η πολιτική διπλωματία. Επιθυμεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την επιστροφή και μόνιμή του εγκατάσταση στην Κύπρο.
Αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς θα το πληροφορηθούμε μετ’ ου πολύ.
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
___________
Αλλά υπάρχει κάτι άλλο που δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε καθόλου για να το αντιληφθούμε. Οτι “εν Πνεύματι Αγίω” - πάντοτε! (ποιος το αμφιβάλλει;!!!) - παίζεται σκληρό πόκερ για την ανάδειξη επισκόπων και Αρχιεπισκόπων, από το οποίο απουσιάζει εντελώς ο φόβος Θεού και η αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία.
Και όμως! Ενώ αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα ο Χριστός παραμένει η Κεφαλή της Εκκλησίας και ο Κυβερνήτης της Νοητής Νηός. Ορισμένα από τα γεγονότα που συμβαίνουν γίνονται με ευλογία και τα πιο πολλά κατά παραχώρηση Θεού. Ολα όμως τελικά εξυπηρετούν το σχέδιό Του για τη σωτηρία μας.
Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
Η “ΥΠΕΡΒΑΣΗ” ΚΥΚΚΟΥ - ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΚΥΚΚΩΤΗ
Του Αριστείδη Βικέτου
________________
Τελικά απέδωσαν οι προχθεσινές κυρίως διαβουλεύσεις μεταξύ των Μητροπολιτών Κύκκου και Λεμεσού και χθες αναδείχθηκε νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης, ο οποίος μάλιστα από την πρώτη εκλογή στην Ιερά Σύνοδο συγκέντρωσε εννέα ψήφους , δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία των Συνοδικών Αρχιερέων, οι οποίοι έδειξαν έτσι ότι έλαβαν σοβαρά υπόψη τη λαϊκή ψήφο των Κερυνειωτών, οι οποίοι την περασμένο Σάββατο είχαν δώσει στον κ. Χρυσόστομο ποσοστό 43,52%.
Ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου, που φερόταν να είχε την στήριξη του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου, ψηφίστηκε έλαβε ποσοστό το 33% και ο Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας ψηφισάντων, βοηθός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, περιορίστηκε στο 16,44%.
Το γεγονός ότι υπήρξε «υπέρβαση» των Μητροπολιτών Κύκκου- Λεμεσού, που ήταν οι βασικοί διεκδικητές του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, το επιβεβαίωσε μετά την εκλογή ο ίδιος ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση μας κατά πόσον υπήρξε «υπέρβαση» του Μητροπολίτη Λεμεσού, απάντησε ότι μπορείτε να πείτε ότι υπήρξε «υπέρβαση» και από τις δύο πλευρές. Πρόσθεσε δε ότι δεν μνησικακεί κατά του Αρχιεπισκόπου.
Η «υπέρβαση» των Κύκκου- Λεμεσού έγινε στη βάση ότι στη χθεσινή ψηφοφορία στη Σύνοδο θα υποστήριζαν τον υποψήφιο, ο οποίος είχε εξασφαλίσει με διαφορά τις περισσότερες ψήφους από το λαό. Θέση, την οποία υποστήριζε ένθερμα ο Μόρφου Νεόφυτος. Δεν αποκλείεται όμως να υπήρξε και συμφωνία σε μελλοντική Μητροπολιτική εκλογή οι Κυκκώτες να ψηφίσουν «εκλεκτό» του Μητροπολίτη Λεμεσού.
Η χθεσινή αγαστή συνεργασία Κύκκου-Λεμεσού έχει και μια άλλη «ανάγνωση», δηλαδή ότι «ανταπέδωσαν» στο Αρχιεπίσκοπο τα όσα έγιναν στις τελευταίες Αρχιεπισκοπικές εκλογές, με αποτέλεσμα ο τότε Πάφου Χρυσόστομος με τους λιγότερους εκλέκτορες να εξασφαλίσει τελικά την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.
Πιστοί στον Αρχιεπίσκοπο φαίνεται ότι έμειναν οι Πάφου, Χύτρων , Καρπασίας, Αρσινόης, ενδεχομένως ο Τριμυθούντος Βαρνάβας και ο υποψήφιος Μεσαορίας ο οποίος με τα μέχρι χθες αποτελέσματα θεωρείτο ότι είχε μικρό προβάδισμα.
Ένας άλλος παράγοντας φαίνεται ότι ήταν το γεγονός, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, ότι ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης ήταν στο παρελθόν «πνευματικό παιδί» του Μητροπολίτη Λεμεσού.
Απορίας άξιον είναι η μια ψήφος, την οποία έλαβε τελικά ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου. Παρόλο, που η ψηφοφορία ήταν μυστική, εικάζεται ότι τελικά η ψήφος αυτή δόθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο με τη σκέψη ότι θα περνούσαν στον δεύτερη εκλογή οι Μεσαορίας και αρχιμανδρίτης Βενέδικτος και η πλευρά Κύκκου θα ψήφιζε τελικά τον Μεσαορίας. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα είχε προβάδισμα ο Μεσαορίας και θα ισοψηφούσαν οι άλλοι δύο. Όμως θα υπήρχε κάποιο ζήτημα , γιατί ο Κ.Χ. δεν προβλέπει κλήρωση σε περίπτωση ισοψηφίας στην πρώτη εκλογή.
Το χθεσινό αποτέλεσμα δείχνει ακόμη ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέτυχε αυτή τη φορά στα σχεδία του για ανάδειξη ως Μητροπολίτη Κυρηνείας του Χωρεπισκόπου Μεσαορίας, ενώ στο αποτέλεσμα έπαιξαν δυσμενή, όπως φάνηκε αρνητικό ρόλο και οι δηλώσεις του της περασμένης Κυριακής.
Της εκλογής από την Σύνοδο προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη από τον Χωρεπίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, στην οποία συμπροσευχήθηκαν όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος προσήλθε στην Αρχιεπισκοπή ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Χρυσόστομος, ο οποίος στις πρώτες δηλώσεις του είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ιερά Σύνοδο. «Ήμουν σίγουρος ότι η Ιερά Σύνοδος πάντοτε πράττει το σωστότερο και το καλύτερο», δήλωσε και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και όλους τους Κερυνειώτες, «οι οποίοι κράτησαν ένα ήθος ψηλό, όπως αρμόζει σε Εκκλησιαστικές εκλογικές διαδικασίες» .
Επίσης, δήλωσε ότι έχει επίγνωση της μεγάλης ευθύνης για την κατεχόμενη Κερύνεια και αναλογιζόμενος το βάρος αυτής της ευθύνης και ότι είναι έτοιμος να αναλώσει τον εαυτό του σε αυτό τον μεγάλο αγώνα.
Σε ερώτηση, εάν δεσμεύεται σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και η Κερύνεια, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υπό τουρκική διοίκηση, θα κάνει ότι μπορεί για να επιστρέψει στην κανονική έδρα της Μητρόπολης Κυρηνείας, εκτός και αν αυτό το απαγορέψει η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος είπε ότι «δεσμεύεται να κάνει το άπαν των δυνάμεων του να είναι για τα δίκαια των Κερυνειωτών». Αυτό, πρόσθεσε, θα το δούμε, όταν βρεθούμε ενώπιον λύσης του κυπριακού.
Μετά την εκλογή, η Ιερά Σύνοδος εν πομπή κατήλθε στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου, όπου αναπέμφθηκε σύντομη δέηση, υπογράφηκαν επί της Αγίας Τραπέζης τα αποτελέσματα της εκλογής και στη συνέχεια ο Λαμπαδούχος μετέφερε την απόφαση της Συνόδου και κάλεσε τον εψηφισμένο να προσέλθει στο Ναό για να του αναγγελθεί το μήνυμα της εκλογής του.
Ανέγνωσε το «μικρό μήνυμα» και κλήρος και πιστοί αναφώνησαν «Άξιος». Στο Μέγα Συνοδικό ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης δέχθηκε τα συγχαρητήρια του κλήρου και των πιστών.
Πριν από την εκλογή ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δήλωσε στη Σύνοδο ότι «δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένο», μετά την εκλογική διαδικασία για ανάδειξη Μητροπολίτη Κυρηνείας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι είναι σίγουρος πως ο καθένας θα ψηφίσει με το χέρι στην καρδιά, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας, τον καλύτερο από τους τρείς που επέλεξε η ψήφος του λαού.
Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Άγιο Πνεύμα θα καθοδηγήσει τα μέλη της Συνόδου να εκλέξουν αυτόν που ο Θεός επιθυμεί.
Ο Μόρφου Νεόφυτος εξέφρασε ικανοποίηση, γιατί έγινε σεβαστή η ψήφος του λαού και αποκάλυψε ότι για να διασφαλίζεται αυτό είχε υποβάλει κατά τη σύνταξη του Κ.Χ. γραπτώς πρόταση για συγκεκριμένη ποσόστωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου