Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Τα "χώνει" στην Τουρκία ο Δρούτσας: "Δεν έχετε λόγο να βρίσκεστε στην Κύπρο"

*Δεν έχει νόημα ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο για τους Τ/κ
*Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια
*Οι έποικοι και ο τουρκικός στρατός είναι πρόβλημα για τους Τουρκοκύπριους
*Κανείς δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο η Τουρκία των 75 εκατομμυρίων πρέπει να φοβάται την Κύπρο των 750 χιλιάδω
ν
“Δεν έχει νόημα ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους, τα δικαιώματα των οποίων διασφαλίζονται από την ΕΕ, παρότι η κατοχή εμποδίζει τη χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ” δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας.
Ταυτόχρονα καλεί την Τουρκία να... υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και κάνει λόγο για λύση ή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, μετά τις εκλογές στην Τουρκία.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο κ. Δρούτσας αναφέρεται στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό επισημαίνει ότι “κανείς δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο η Τουρκία των 75 εκατομμυρίων πρέπει να φοβάται την Κύπρο των 750 χιλιάδων. Η Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτα αποσύροντας στρατεύματα, πράγμα που θα δώσει ανάσα στο νησί. Και η έννοια της μητέρας πατρίδας είναι κάτι που δεν έχει ισχύ σήμερα. Από ό,τι βλέπουμε στις διαδηλώσεις, οι έποικοι και ο τουρκικός στρατός είναι πρόβλημα για τους Τουρκοκύπριους. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να συμβιώσουν ελεύθερα και πάλι στα δικά τους εδάφη, σε μια Κύπρο που θα ενωθεί ξανά”.
Ως προς τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Ελληνας υπουργός αναφέρει ότι “πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα” και αναφέρει ότι “από τις επαφές μας και τις δηλώσεις που έχουν γίνει αντιλαμβάνομαι ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπογράψει η Τουρκία τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας”.
“Μας λένε ότι η Τουρκία ακολουθεί πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της, ότι έχει αλλάξει, σέβεται το διεθνές δίκαιο, θέλει να γίνει πρωταγωνιστής στην περιοχή και δεν επιθυμεί την ένταση” αναφέρει ο κ. Δρούτσας και σημειώνει ότι “ωστόσο καθημερινά αντιμετωπίζουμε πολλά θέματα που προκαλούν ένταση. Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πετούν συνεχώς πάνω από τα νησιά που κατοικεί ο ελληνικός λαός. Τα πλοία του τουρκικού στόλου περνούν συνεχώς πολύ κοντά από τα χωρικά μας ύδατα”.
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναρωτιέται “πώς μπορεί ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να πάει στην Ερζουρούμη για να υπερασπιστεί τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν μία μέρα πριν, δέκα τουρκικά αεροσκάφη πετούν στα διακόσια μέτρα;” και τονίζει: “Πώς μπορούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό; Γιατί συμβαίνουν αυτά στο Αιγαίο τη στιγμή που υπάρχει το θετικό αυτό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων; δεν έχουμε λάβει απάντηση στα ερωτήματα αυτά”.

"Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια"

Ο κ. Δρούτσας τονίζει ότι “η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, δικαίωμα που παράσχει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ωστόσο η Τουρκία χαρακτηρίζει τη χρήση του δικαιώματός μας αυτού αιτία πολέμου. Αυτό όμως συνιστά ανοιχτή παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ που είναι το πιο ιερό κείμενο του δικαίου της θάλασσας. Και θέλω να ρωτήσω, με αυτό τον τρόπο θέλει να αναπτύξει η Τουρκία το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων;”
“Την περασμένη Παρασκευή που η Ελλάδα γιόρταζε την εθνική της εορτή, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Αθηνών” υπογραμμίζει ο Υπουργός και τονίζει ότι “η Τουρκία με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν θα αλλάξει και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα δικαιώματά της χρησιμοποιώντας κάθε αναγκαίο μέσο. Το μόνο που καταφέρνει η Τουρκία με τον τρόπο αυτό είναι η ένταση και η αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης προς αυτήν”.
Ο κ. Δρούστας αναφέρεται και στις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσφατα για το Καστελόριζο τονίζοντας ότι “η δήλωσή του ότι το Καστελλόρζο πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της Μεσογείου και όχι του Αιγαίου, δυσαρέστησε κι εμένα, όπως και κάθε Ελληνα”.
Ως προς τα μειονοτικά ζητήματα ο Δρούτσας λέει “θα ήθελα να ζωντανέψει η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο” και σημειώνει: “Θέλω να επισκεφθώ την Ίμβρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον κ.. Νταβούτογλου. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συζητήσουμε με τους λιγοστούς Ελληνες που έχουν απομείνει στην Τουρκία και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε τη ζωή τους”.

"Κάποιοι στην Τουρκία χρησιμοποιούν τη θρησκεία για να αποκτήσουν πάτημα"

Απαντώντας στην ερώτηση αν ενοχλήθηκε από την έκκληση που έκανε ο κ. Νταβούτογλου στη μειονότητα στη Θράκη να διατηρήσει τη θρησκευτική και εθνοτική ταυτότητά της, ο Δρούτσας λέει ότι “κάποιοι στην Τουρκία χρησιμοποιούν τη θρησκεία ή τη γλώσσα και τηρούν στάση κτητική απέναντι σε πληθυσμούς σε γειτονικές χώρες, με σκοπό να αποκτήσουν πάτημα. Αυτό είναι μία παρωχημένη αντίληψη που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως ομήρους στη γεωπολιτική σκακιέρα. Ως αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, από 200 χιλιάδες που ήταν, έχει καταλήξει σήμερα να αριθμεί 2 χιλιάδες άτομα. Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας μεταξύ των χωρών. Δεν νομίζω ότι ο κ. Νταβούτογλου συμμερίζεται την αντίληψη αυτή. Γνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανάμειξη στα εσωτερικά άλλης χώρας. Και εξάλλου είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου