Σελίδες

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η ρύπανση με υδράργυρο «οδηγεί σε ομοφυλοφιλία τα υδρόβια πτηνά»




Επιπτώσεις στην ερωτική ζωή

Αρσενικά υδρόβια πτηνά που εκτίθενται σε ρύπανση από υδράργυρο αποκτούν ομοφυλοφιλικές τάσεις οι οποίες μειώνουν την αναπαραγωγική τους επιτυχία και τις προοπτικές του είδους, υποδεικνύουν πειράματα στο εργαστήριο, τα οποία προσομοίωσαν τις συνθήκες που επικρατούν στο φυσικό περιβάλλον.....


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Γκέινσβιλ θεωρούν αναμενόμενα τα αποτελέσματα της μελέτης, δεδομένου ότι ο υδράργυρος είναι γνωστό ότι επηρεάζει το ενδοκρινές σύστημα πολλών ζώων.

Στην περίπτωση των πτηνών. το τοξικό υγρό μέταλλο φαίνεται ότι αλλάζει την ισορροπία της τεστοστερόνης και της οιστραδιόλης, αναφέρουν οι ερευνητές στο Proceedings of the Royal Society B.

Διευκρινίζουν πάντως ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δεν μπορούν να επεκταθούν σε άλλα είδη πτηνών, και σίγουρα δεν μπορούν να επεκταθούν στον άνθρωπο.

Η μελέτη αφορά πληθυσμούς της αμερικανικής λευκής ίβιδας (Eudocimus albus) που ζουν στη Νότια Φλόριντα. Η περιοχή έχει μολυνθεί από υδράργυρο που προέρχεται πιθανότατα από την καύση αστικών και νοσοκομειακών απορριμμάτων, αν και η κύρια πηγή υδράργυρου σε παγκόσμια κλίμακα είναι τα χρυσωρυχεία και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καίνε λιθάνθρακα.

Η ομάδα του Δρ Πίτερ Φρέντερικ αρχικά μέτρησε τα επίπεδα υδραργύρου στο περιβάλλον της περιοχής και στη συνέχεια αναπαρήγαγε τις συνθήκες αυτές στο εργαστήριο: Συνέλεξε 160 νεοσσούς ίβιδας το 2005 και τους χώρισε σε τέσσερις ομάδες, από τις οποίες οι τρεις εκτέθηκαν σε αυξανόμενα επίπεδα υδραργύρου, ενώ η τέταρτη δεν εκτέθηκε σε υδράργυρο και αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.

Τα επόμενα τρία χρόνια, οι ερευνητές μετρούσαν τα επίπεδα υδραργύρου στα φτερά των πουλιών και παρακολουθούσαν τη σεξουαλική συμπεριφορά τους.

Όπως διαπιστώθηκε, όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση σε υδράργυρο, τόσο αυξανόταν η τάση για σχηματισμό σταθερών ζευγαριών από αρσενικές ίβιδες -ένα φαινόμενο που δεν παρατηρείται σε άγριους πληθυσμούς χωρίς έκθεση.

Το τοξικό μέταλλο μείωσε επίσης την αναπαραγωγική ικανότητα των πτηνών, καθώς η γέννηση νεοσσών μειώθηκε κατά 13% έως 15%, κυρίως λόγω των ομοφυλόφιλων ζευγαριών του πειράματος.

Δεδομένου ότι οι συγκεντρώσεις υδραργύρου στο πείραμα ήταν παρόμοιες με αυτές που μετρήθηκαν στους υδροβιότοπους των πτηνών, το φαινόμενο «πιθανότατα συμβαίνει και σε άγριους πληθυσμούς» αναφέρει ο Δρ Φρέντερικ στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature.

Ο ερευνητής ετοιμάζεται μάλιστα να υποβάλλει για δημοσίευση και μια δεύτερη μελέτη, η οποία τεκμηριώνει διαταραχές του ενδοκρινούς συστήματος των πτηνών.

Παρόλα αυτά, ο Δρ Φρέντερικ ανησυχεί ότι «ο κόσμος θα διαβάσει για τη μελέτη και αμέσως θα εξάγει το συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που τρώνε υδράργυρο θα γίνουν γκέι».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή η μελέτη δεν έχει τίποτα να πει επ' αυτού» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ / 2 – 12 – 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου