Σελίδες

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΙΑ     

Το Κίνημα στέκεται δίπλα στα παιδιά τα οποία υπηρετούν κανονικά τη θητεία τους διότι το χρειάζεται η πατρίδα και το επιβάλλει ο νόμος.  Συμμερίζεται τα αισθήματα αδικίας που νιώθουν όταν βλέπουν γύρω τους φίλους, συμμαθητές και μεγάλο αριθμό γνωστών και αγνώστων να απαλλάσσονται, με απίστευτη ευκολία και με γελοίους λόγους, από την νομική και ηθική τους υποχρέωση να υπηρετήσουν το κράτος.
Αυτή η κατάφωρη αδικία κατά των υπηρετούντων κληρωτών στρατιωτών και ο εμπαιγμός από το κράτος πρέπει να σταματήσει αμέσως. Ένα κράτος δικαίου, πρέπει να χαρακτηρίζεται από  την ισονομία και την ισοπολιτεία μεταξύ των πολιτών του. 
Το μέγεθος του προβλήματος





Γνωρίζουμε  την υπεραπλουστευμένη διαδικασία  που ακολουθείται όταν κάποιος αποφασίσει να φύγει επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα. Είναι ειρωνεία το ότι έχει καταφέρει το...κράτος μας να κάνει τη διαδικασία απαλλαγής από την ΕΦ, την πιο αποδοτική διαδικασία που υπάρχει στον κρατικό μηχανισμό.
Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της απάτης που συντελείται, αναφέρουμε ότι το Υπουργείο σε μια επικοινωνιακή άσκηση επανεξέτασε περίπου 80 αθλητές οι οποίοι αιτήθηκαν και πήραν απαλλαγή.  Από αυτούς οι 60, δηλαδή το 75% περίπου, βρέθηκε ότι μπορούσαν να υπηρετήσουν και κλήθηκαν να επιστρέψουν στην ΕΦ.  Αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου, τότε μπορούμε να πούμε ότι στους 1000 στρατιώτες που φεύγουν κάθε χρόνο με ψυχολογικά προβλήματα οι 750 είναι αδικαιολόγητοι. Τα τελευταία πέντε χρόνια σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς αρμοδίων έχουν φύγει περίπου 10.000 νέοι χωρίς να υπηρετήσουν. Από αυτούς οι 7.500 περίπου είναι φυγόστρατοι.
 Διαχρονική αδικία
Η αδικία και η διάκριση που συντελείται εδώ δεν αφορά μόνο τα δύο χρόνια υπηρεσίας.  Οι αρνητικές επιπτώσεις  δυστυχώς επηρεάζουν αυτούς που υπηρετούν για δύο χρόνια εξελικτικά, σε όλη τους τη ζωή:
  1. Αυτοί που έφυγαν θα είναι στον τρίτο χρόνο των σπουδών τους όταν αυτοί θα απολυθούν και θα πάνε στον πρώτο χρόνο. 
  2. Οι φυγόστρατοι θα έχουν προτεραιότητα πολλών χρόνων (όχι μόνο δύο) στους καταλόγους διορισμού όταν καταθέσουν το πτυχίο τους.
  3. Οι φυγόστρατοι θα έχουν πάντα τουλάχιστο δύο χρόνια υπηρεσίας και πείρας περισσότερα, καθώς και δύο επιπρόσθετα συντάξιμα χρόνια με απολαβές.
  4. Ακόμη και αν είναι αυτο-εργοδοτούμενοι αυτοί που υπηρέτησαν θα είναι δύο χρόνια πίσω και θα υποχρεούνται σε 4-5 μέρες το χρόνο εφεδρεία ή εθνοφυλακή. 
  5. Και το χειρότερο είναι ότι, σε περίπτωση σύρραξης αυτοί που υπηρέτησαν θα κληθούν να πολεμήσουν και να υπερασπιστούν με τη ζωή τους, τους φυγόστρατους που θα μείνουν πίσω με τα γυναικόπαιδα.
Η επίλυση του προβλήματος 
Το Υπουργείο Άμυνας στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων και απέτυχε να αντιμετωπίσει το θέμα γρήγορα, αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα. Το νομοσχέδιο για την Εθνική Φρουρά, το οποίο ακόμη εκκρεμεί, καθυστέρησε υπερβολικά και αδικαιολόγητα.  Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να δίνει στον Υπουργό Άμυνας τα εργαλεία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και ταυτόχρονα να φέρει πίσω αυτούς που έφυγαν χωρίς λόγο.
Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Βουλή, ο Υπουργό Άμυνας θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα, αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι το κριτήριο για το ποιός είναι ικανός ή εντελώς ακατάλληλος να υπηρετήσει, αλλάζει οριστικά και αμετάκλητα. Δεν είναι δυνατό αυτοί οι οποίοι μπορούν να σπουδάσουν και να δουλέψουν στο δημόσιο ή οπουδήποτε αλλού, να μην θεωρούνται ικανοί να υπηρετήσουν τουλάχιστο ειδική στρατιωτική θητεία.
Στην ίδια βάση ο Υπουργός Άμυνας αναμένεται ότι αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα καλέσει σε επανεξέταση, φοιτητές, εργαζόμενους και άλλους, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει απαλλαγή για λόγους υγείας, και θα επιβάλει σε αυτούς που θα βρεθούν ικανοί να υπηρετήσουν τουλάχιστο ειδική στρατιωτική θητεία. 
Αλλα Μέτρα
 Πέραν των πιο πάνω,  άλλα αποτελεσματικά μέτρα πού θα μείωναν τον αριθμό των φυγόστρατων με το να μειώσουν την επιθυμία των νέων για φυγοστρατία που είναι η βάση του προβλήματος είναι:
1. H μείωση της θητείας, η οποία βεβαίως είναι δυνατό να επιτευχθεί μόνο αν εξαληφθεί πρώτα αυτό το ίδιο το  φαινόμενο της φυγοστρατίας .
2. Η πιθανή αναβολή υπηρετήσεως της θητείας σε ορισμένες περιπτώσεις,  όπως γίνεται και στην Ελλάδα, διότι για διάφορους λόγους αρκετοί νέοι δεν νοιώθουν έτοιμοι να υπηρετήσουν στην Ε.Φ. στα 18 τους αλλά μετά από μερικά χρόνια μπορεί να είναι πιό ώριμοι.
3.  Η δημιουργία εθελοντικών θέσεων υπηρεσίας στην Ε.Φ. για γυναίκες  ( 6 - 12 μηνών ) που θα τυγχάνουν ειδικής διακρίσεως από το κράτος μετά την θητεία τους. 
4. Η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των τεχνικών μέσων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ε.Φ. ώστε αφενός να γίνει δυνατή η μείωση της θητείας και αφετέρου να καταστή και να θεωρείται η θητεία  μια χρήσιμη εμπειρία και σημαντικός παράγοντας στην διάπλαση χαρακτήρων των νέων μας παρά μιά βαριά αγγαρεία.
Αυτά είναι τα βασικότερα κίνητρα, τα οποία θα ενθαρρύνουν τους κληρωτούς στρατιώτες να υπηρετούν κανονικά.
Έμπρακτη Ενέργεια Κινήματος Ενάντια στη Φυγοστρατία
 Το Κίνημα μας ζητά την υποστήριξη ανθρώπων που επιδεικνύουν υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό στους συμπολίτες τους και στους νόμους. Αυτοί οι οποίοι  τοποθετούν υπεράνω όλων τον εαυτό τους και αποφεύγουν με διάφορους τρόπους την υποχρέωση τους να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία δεν μπορεί να κατέχουν αξιώματα στην παράταξη μας.    
Το Κίνημα με έμπρακτο τρόπο και ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, τάσσεται ενάντια στην φυγοστρατία και, σε ότι αφορά τους άντρες υποψήφιους βουλευτές, δεσμεύεται ότι θα υποστηρίζει υποψήφιους μόνο όσους υπηρέτησαν την θητεία τους κανονικά και επίσης ότι οι φυγόστρατοι δεν πρέπει να προσλαμβάνονται στην δημόσια υπηρεσία η ημικρατικούς οργανισμούς. 
Επιπρόσθετα όσοι ζητούν απαλλαγή απο την Ε.Φ. για ψυχολογικούς λόγους να στερούνται της άδειας οδήγησης για 10 χρόνια και σε αυτό το διάστημα να παρακολουθούνται από ψυχίατρους.
 Προκαλούμε τα κόμματα να υιοθετήσουν αυτές τίς θέσεις για να αποδείξουν οτι θέτουν και αυτά το συλλογικό συμφέρον των πολιτών και τον σεβασμό στους νόμους υπεράνω όλων. Είμαστε σίγουροι οτι με την απλή υιοθέτηση των ανωτέρω το πρόβλημα της φυγοστρατίας θα επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό αμέσως. http://www.zygos.org/         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου