Σελίδες

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ π. ΕΦΡΑΙΜ


ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ π. ΕΦΡΑΙΜ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========
Το Συμβούλιο Εφετών - το μόνον αρμόδιο θεσμικό όργανο - έκρινε ότι ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ πρέπει να προφυλακιστεί και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου - ο μόνος αρμόδιος να αναιρέσει την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών - αρνήθηκε να αναστείλει ή να τερματίσει την προφυλάκιση. Γι’ αυτό ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ βρίσκεται στον Κορυδαλλό.
Επομένως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι...
όσοι διέταξαν την προφυλάκιση του π. Εφραίμ είναι οι μόνοι νόμιμοι και αρμόδιοι θεσμοί.
Το ερώτημα είναι αν ενήργησαν κατά το δοκούν ή σύμφωνα με το νόμο. Η απάντηση είναι ότι ενήργησαν έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.
ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
_________
Καταρχήν επειδή παραβιάστηκε ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Ορους, κατά τη σύλληψη του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο οποίος προβλέπει την παρουσία του Διοικητή του Αγίου Ορους και της Ιεράς Επιστασίας για να επιληφθούν τόσο δραστικών μέτρων. Κάτι που δεν συνέβηκε κατά τη σύλληψη του Γέροντα Εφραίμ.
Αλλά το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν επιβάλλει το σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη με το οποίο διοικείται το Αγιον Ορος;
Αρα πώς δεν παραβίασαν οι Αρχές τους νόμους του κράτους, αλλά και το Σύνταγμα, κατά τη σύλληψη του π. Εφραίμ;
Αλλά δεν είναι μόνον αυτή η παρανομία που έγινε με την προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ. Ασφαλώς το αρμόδιο σώμα που διατάζει προφυλακίσεις κατηγορουμένων είναι ο ανακριτής, ο εισαγγελέας ή το Συμβούλιο Εφετών, αλλά όχι αυθαίρετα. Μόνον εφόσον συντρέχουν οι προυποθέσεις που διαλαμβάνουν οι νόμοι.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ;
____________
Το επιχείρημα ότι είναι παράνομη η προφυλάκιση του π. Εφραίμ επειδή έχει τρωθεί το αίσθημα δικαίου δεν ευσταθεί. Αν ορισμένοι που διέπραξαν αξιόποινες πράξεις δεν προφυλακίστηκαν, παρόλον ότι αποδεδειγμένα είναι επικίνδυνοι κακοποιοί και είχαν την πρόθεση να φυγοδικήσουν, όπως και έκαναν σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό δεν είναι λόγος για να μην προφυλακιστεί ο π. Εφραίμ. ΑΝ (επαναλμβάνω ΑΝ) υπήρχαν βάσιμοι λόγοι που επέβαλλαν την προφυλάκισή του έπρεπε να προφυλακιστεί.
Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ειδική μεταχείριση για κανένα, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της προφυλάκισης. Σωστά! Αλλά ο λόγος που ζητούμε την αποφυλάκιση του π. Εφραίμ ΔΕΝ είναι επειδή επιθυμούμε να εξαιρεθεί του νόμου επειδή είναι ιερωμένος, αλλά επειδή οι λόγοι που επικαλέστηκε το Συμβούλιο Εφετών για να τον προφυλακίσει δεν ευσταθούν.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙ;
_________
Ηταν επικίνδυνο να φύγει, ισχυρίστηκε το βούλευμα και γι’ αυτό προφυλακίστηκε!!! Να φύγει; Και να πάει πού; Να καταστεί φυγόδικος; Και μετά πώς θα μπορούσε να σταθεί στην ηγουμενία; Συνειδητοποιούν όσοι διέταξαν την προφυλάκιση του Ηγουμένου ότι είναι πνευματικός πατέρας 120 μοναχών; Εχουν την εντύπωση ότι ένα μοναστήρι - και μάλιστα με τόσο πολυμελή συνοδία - μπορεί να σταθεί χωρίς τον Γέροντά του;
Θα αντιταχθεί ίσως ότι αυτό είναι πολύ θεολογικό θέμα για να ενδιαφέρει τους ανακριτές, τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Με συγχωρείτε αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Φέρνω ένα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή. Αν το Συμβούλιο Εφετών χειρίζεται την υπόθεση μιας χήρας μητέρας πέντε παιδιών που κατηγορείται λ.χ. για κλοπή θα διέτασσε την προφυλάκισή της; Οχι βέβαια! Θα εξαντλούσε κάθε επιείκεια που παρέχει ο νόμος.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟ ΑΡΣΕΝΙΟ
___________
Επιπλέον. Αφού ο νόμος έδινε τη δυνατότητα να τεθούν τα ίδια περιοριστικά μέτρα για τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου που τέθηκαν για τον μοναχό Αρσένιο, ο οποίος μάλιστα κατηγορήθηκε από τα ΜΜΕ ως πολύ πιο επιθετικός στη διεκδίκηση της Βιστωνίδας, από ότι ο Γέροντας Εφραίμ, βάσει ποιας λογικής δεν αρκέστηκε η ανακρίτρια και ακολούθως το Συμβούλιο Εφετών να θέσει το ίδιο περιοριστικό μέτρο και για τον π. Εφραίμ; Γιατί επέμεναν στη προφυλάκισή του; Και γιατί την απόφαση αυτή δεν την αναίρεσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;
Η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί. Αρα γιατί όλη αυτή η σπουδή να τον προφυλακίσουν;
Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ
__________
Η χρονική στιγμή που διέταξαν την προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ δεν έχει ουσιαστική νομική σημασία. Εχει μόνον ηθική, συναισθηματική και επικοινωνιακή σημασία. ΑΝ ΟΝΤΩΣ ο π. Εφραίμ σκόπευε να καταστεί φυγόδικος τότε ορθά τον προφυλάκισε το Συμβούλιο Εφετών. Καμιά απολύτως σημασία δεν έχει αν αυτό έγινε λίγες μέρες προ των Χριστουγέννων. Αν τον προφυλάκιζαν δηλαδή λίγες μέρες πριν ή μετά το Πάσχα ή τα Θεοφάνεια ή της Παναγίας ή την Καθαρά Δευτέρα ή την Πεντηκοστή κτλ. θα ήταν ορθή η προφυλάκιση;
Οι λόγοι που παρακαλούμε τα αρμόδια θεσμικά όργανα να αναθεωρήσουν την απόφαση της προφυλάκισης του Γέροντα είναι ουσιαστικοί και καθαρά νομικοί. Ακριβώς επειδή ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΝΟΙΑΝ ΠΟΛΛΩ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ πρόθεση να καταστεί φυγόδικος ο π. Εφραίμ, ούτε έδωσε ποτέ το δικαίωμα σε οιονδήποτε να πιστέψει κάτι τέτοιο, γι’ αυτό η προφυλάκισή του ήταν εντελώς αχρείαστη και ουσιαστικά παράνομη.
“ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΔΙΚΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ”
__________
Αλλά δεν τελειώνει εδώ το κομπολόι της παρανομίας. Ο π. Εφραίμ προφυλακίστηκε επειδή είναι κατ’ έξιν εγκληματίας απεφάνθη το Συμβούλιο Εφετών και ως εκ τούτου - κατά το βούλευμα πάντοτε - είναι δυνατόν να επαναλάβει τα ίδια εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου που διέπραξε στο παρελθόν.
Αλλά τα υποτιθέμενα εγκλήματα και η απάτη του π. Εφραίμ σε βάρος του Δημόσιου έγιναν - αν έγιναν - επειδή το μοναστήρι είχε αξιώσεις νομιμοποίησης της κυριότητας της Βιστωνίδας. Δεν είναι έτσι;
Εδώ και τρία χρόνια όμως, όχι μόνον η λίμνη Βιστωνίδα, αλλά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Μονής έχουν δεσμευθεί. Επομένως πώς θα εξαπατούσε ο π. Εφραίμ το Δημόσιο ακόμη και αν είχε αυτήν πρόθεση; Ποια συναλλαγή θα μπορούσε να μετέλθει αφού ούτε περιουσιακά στοιχεία μπορεί να διαχειριστεί, ούτε και υπάρχει Δημόσιος φορέας με τον οποίο μπορεί να έλθει σε συνδιαλλαγή;
Είναι φανερόν ότι ΚΑΘΟΛΟΥ δεν κινδυνεύει το Δημόσιο από την μη προφυλάκιση του π. Εφραίμ! Επομένως γιατί προφυλακίστηκε;
ΣΑΒΟΝΑΡΟΛΑ, ΚΑΛΒΙΝΟΣ, ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ
__________
Και ερχόμαστε σε ένα άλλο πολύ σοβαρό νομικό στοιχείο που παραβιάστηκε με την προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ. Το βούλευμα του Συμβουλίου Eφετών αναφέρει ότι ο π. Εφραίμ προφυλακίζεται επειδή η πολιτεία του ως ορθόδοξου μοναχού δεν είναι συμβατή με τα ορθόδοξο ιδεώδες του μοναχισμού.
Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ΑΚΟΜΑ και ΑΝ αυτό αληθεύει δεν είναι καθόλου δουλειά της ανακρίτριας ή του Συμβουλίου Εφετών να αποφανθούν - πολλώ μάλλον να προφυλακίσουν - ένα ηγούμενο επειδή, κατά την άποψή τους, δεν είναι καλός μοναχός.!!! Αν όντως δεν είναι καλός μοναχός θα το κρίνει ο Θεός, θα το κρίνει η συνείδηση της Εκκλησίας, θα το κρίνουν τα αρμόδια όργανα: Η Σύναξη και η Γεροντία της Μονής Βατοπαιδίου, η Ιερά Επιστασία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οχι οι ανακριτές, οι εισαγγελείς και οι δικαστές. Αλίμονον αν ποινικοποιήσουμε την πνευματικότητα των μοναχών.
Οι ανακριτές, οι εισαγγελείς και οι δικαστές είναι αντιπρόσωποι της Ελληνικής Δικαιοσύνης ενός ευρωπαικού σύγχρονου κράτους δικαίου και όχι εκπρόσωποι του Σαβαναρόλα στη Φλωρεντία, του Καλβίνου στη Γενεύη και Ιεροεξεταστές του βασιλιά της Ισπανίας στην Ιβηρική χερσόνησο. Εργο τους δεν είναι να μας πουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι - κατά την άποψή τους - ο κακός και ο καλός μοναχός, αλλά ΜΟΝΟΝ αν από τη δικογραφία τεκμαίρεται ότι ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου διέπραξε αξιόποινες πράξεις και αν εξαιτίας αυτών των πράξεων υφίστανται οι λόγοι για να προφυλακιστεί.
Και ενώ το βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών απέτυχε καθ’ ολοκληρίαν να πείσει ότι υπάρχουν οι προυποθέσεις που επιβάλλουν την προφυλάκιση του π. Εφραίμ το έριξε στο κατηχητικό για το ποια πρέπει να είναι η κατά Θεόν πολιτεία των μοναχών.!!!
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ π. ΕΦΡΑΙΜ
____________
Ελπίζουμε ότι όταν οι συνήγοροι του π. Εφραίμ προσφύγουν στην ανακρίτρια για να ζητήσουν αναψηλάφηση της υπόθεσης, ότι θα εκδώσει απόφαση άμεσου τερματισμού της προφυλάκισης του π. Εφραίμ και αν το κρίνει απαραίτητο ας του επιβάλει τα ίδια περιοριστικά μέτρα που επεβλήθηκαν στον μοναχό Αρσένιο. Ανέκαθεν υπήρχε τμήμα της χωροφυλακής στη Μονή Βατοπαιδίου. Τι φοβάται η κυρία ανακρίτρια; Ούτως ή άλλως - ακόμη και αν αποφυλακιστεί - θα φρουρείται διακριτικά ο Γέροντας Εφραίμ.
http://panayiotistelevantos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου