Σελίδες

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

\ Για κάποιον που θαμπώθηκε από ελεημοσύνες αιρετικών...

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΧΡΙΔΟΣ

Σε κάποιον Χριστιανό για την ελεημοσύνη των αιρετικών

Είσαι έτοιμος να εγκαταλείψεις την πίστη των πα­τέρων σου και να εγγραφείς στους αιρετικούς! Γιατί; Επειδή, λες, ότι εκείνοι προσφέρουν δωρεάν βιβλία και εκτός αυτού βοηθούν και οικονομικά. Μα πώς ε­σύ άνθρωπος έξυπνος, δεν αναρωτήθηκες:... με τίνος τα έξοδα τυπώνονται αυτά τα «δωρεάν» βιβλία και τίνος χρήματα είναι αυτά που μοιράζουν οι αιρετικοί; Δίνουν από τα δικά τους ή από των άλλων, από το εξω­τερικό; Είναι φανερό ότι δεν δίνουν από τα δικά τους αφού και οι ίδιοι πληρώνονται από το εξωτερικό. Εί­ναι γνωστό ότι με ξένα χρήματα εξαγοράζουν ψυχές. Και είναι ακόμη γνωστό ότι για κάθε τέτοια εξαγορα­σμένη ψυχή, λαμβάνουν ιδιαίτερη αμοιβή από τους κυρίους τους.

Αυτό που δίνουν λοιπόν, δεν το δίνουν στο όνομα του Χριστού αλλά χάριν της προσωπικής τους απολα­βής. Εξέλαβαν την πίστη ως εμπόριο και να, είσαι και εσύ έτοιμος να γίνεις εμπόρευμα μιας τέτοιας συ­ναλλαγής. Ο βοεβόδας Άντας, μπορούσε να πάρει ό­σο χρυσό ήθελε από τους Τούρκους, φτάνει μονάχα να παρέδιδε τη Λόζνιτσα και να πρόδιδε το λαό του. Εκείνος όμως δεν πρόδιδε «την πίστη για το φαΐ μήτε την τιμή για το αρνί». Ούτε και κανείς από τους ένδο­ξους προγόνους σου έπραξε σαν τον Ησαύ, ος αντί βρώσεως μιας απέδοτο τα πρωτοτόκια αυτού (Εβρ. 12, 16), αλλά όλοι τους σαν τον Μωϋσή, πόθησαν πε­ρισσότερο συγκακουχείσθαι τω λαώ του Θεού ή πρόσκαιρον έχειν αμαρτίας απόλαυσιν, μείζονα πλούτον ηγησάμενοι των Αιγύπτου θησαυρών τον ονειδισμόν του Χριστού (Εβρ. 11,25-26).

Να ξέρεις ότι, πάντοτε αυτή ήταν η μέθοδος των αιρετικών και των εκπεσόντων από την πίστη -να α­ποδειχτούν φαινομενικά, περισσότερο ελεήμονες από τους ορθοτομούντες στην πίστη. Ακόμη και ο αυτο­κράτορας Ιουλιανός ο Παραβάτης, ο οποίος εξέπεσε από την πίστη του Χριστού και επέστρεψε στην ειδωλολατρία, έδινε ελεημοσύνη προς κάθε κατεύθυνση, καυχώμενος ότι είναι πιο ελεήμων από τους Χριστια­νούς. Οι Χριστιανοί όμως δε δέχονταν να πάρουν την ελεημοσύνη του θεωρώντας την παγανιστική. Είναι υ­ποχρέωση όλων των γνησίων Χριστιανών να είναι πε­ρισσότερο ελεήμονες από τους άλλους ανθρώπους και να μην επιτρέπουν, οι αλλόπιστοι και οι αιρετικοί να τους ξεπερνούν στην ελεημοσύνη. Πρέπει να φυλαγόμαστε σαν από το πυρ, από τις δωρεές των αιρετικών και σχισματικών οι οποίοι προσφέρουν πηλό για να λάβουν χρυσό, δηλαδή προσφέρουν στο σώμα για να λάβουν από την ψυχή.    Με τα δωρεάν βιβλιάρια, ταλα­ντεύουν τις συνειδήσεις, με τα χρήματα προκαλούν διάσταση στο λαό διαχωρίζοντας τους ανθρώπους από τους ομόπιστους αδερφούς τους.

Μα εσύ πρόσεχε και φυλάξου. Φύλαγε την ψυχή σου από αυτούς που έρχονται σαν αρνιά ενώ από μέ­σα είναι λύκοι άρπαγες.

 πηγή:Ι.Μ.ΜΕΛΛΙΣΟΧΩΡΙΟΥ

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
Επισκόπου Αχρίδος 1956

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
ΟΡΘΟΔΞΟΞΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ"
ΤΗΛ: 2310212659

Όσοι έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο συνήθως διαβάζουν επίσης τα παρακάτω:
Η σοφία των αιρετικών      
Η σοφία των αιρετικών
Αίρεση. Η σοφία των αιρετικών. Προσοχή, μη θαυμάζετε την σοφία των αιρετικών, διότι ο διάβολος ομιλεί δι' αυτόν. (16/8/2007)
Προσοχή στα οράματα του Οικουμενιμού!      
Προσοχή στα οράματα του Οικουμενιμού!
Αγίου Νικολάου Αχρίδος. ... ο Χριστός βγήκε απ' το ιερό και στάθηκε. Ύστερα βγήκε κάποιος σαν Εβραίος ραβίνος Τελικά βγήκε πάλι κάποιος με τη μαντήλα στο κεφάλι... (8/3/2010)

1 σχόλιο: