Σελίδες

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011


Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΑΜΑΣΟΥ ΗΣΑΙΑ ΚΑΙ Η "ΑΚΕΛΙΚΗ ΦΡΑΞΙΑ" ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΑΜΑΣΟΥ ΗΣΑΙΑ ΚΑΙ Η “ΑΚΕΛΙΚΗ ΦΡΑΞΙΑ” ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαίας διαψεύδει τις διαρροές των Wikeleaks αναφορικά με το τι είπε σε υποτιθέμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβυ. Είναι σε θέση μάλιστα, όπως ανέφερε, να αποδείξει ότι απουσίαζε από την Κύπρο όταν έγινε η υποτιθέμενη συνάντηση.

Σεβασμιότατε! Δεν έχουμε κανένα λόγο να διαμφισβητούμε αυτά που λέτε με τη διαφορά ότι δεν είναι δυστυχώς ψέμμα ότι υπάρχει “Ακελική φράξια” στη Σύνοδο, η οποία, όχι μόνον εργάστηκε για την εκλογή του κ. Χριστόφια στην προεδρία, αλλά και έχει διάλογο μαζί του πίσω από την πλάτη του Αρχιεπισκόπου και των άλλων Συνοδικών.

Μιλάτε για θέμα εισβολής και κατοχής πλην όμως ο κ. Χριστόφιας μιλά για επέμβαση της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σας είναι μήπως άγνωστες οι θέσεις του Κυπρίου Προέδρου αναφορικά με τα Θρησκευτικά και την Ιστορία; Και όμως! Δεν τηρήσατε τη σωστή γραμμή απέναντί του. Ούτε εσείς, ούτε ο Άγιος Κύκκου, ούτε ο Αγιος Μόρφου και ίσως και ορισμένοι άλλοι αρχιερείς.

Ο κ. Χριστόφιας δεν σας έκρυψε ποτέ (ούτε ακόμη την προεκλογική περίοδο) ότι είναι άθεος, ούτε ότι θεωρεί τους Τούρκους αδελφούς μας. Και όμως! Η “Ακελική φράξια” της Συνόδου εργάστηκε για την εκλογή του και εξακολουθεί να του κάνει πλάτες για πολλά θέματα.

Αυτό, Σεβασμιότατε, δυστυχώς δεν είναι ψέμμα. Και εγώ το ξέρω και εσείς το ξέρετε, όπως το ξέρει όλος ο κόσμος. Το να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας δεν ωφελεί σε τίποτα.

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μητροπολίτης Πάφου τηρούν την ορθή στάση στο εθνικό θέμα. Οι Τούρκοι είναι Τούρκοι. Ποτέ δεν παραχωρούν με την πέννα αυτά που κατέλαβαν με τη λόγχη. Δεν είναι ρεαλιστές όσοι δεν το κατανοούν αυτό. Είναι αθεράπευτα αφελείς και ανιστόρητοι.

Ολοι πρέπει να υποστηρίξουμε τον Αρχιεπίσκοπο στο εθνικό μας θέμα: Ιεράρχες, κλήρος λαός.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού τήρησε πολύ καλή στάση μέχρι τώρα αλλά, μετά την ομιλία του στο Βόλο, μας κάνει να ανησυχούμε σοβαρά εξαιτίας της τεράστιας απήχησης που έχει σε πλήθος πιστών.

Οσον για το Σεβασμιότατο Μόρφου μας στενοχωρεί ιδιαίτερα με τη στάση του.

Ορίστε ότι - με τη συμβολή σας - ο κ. Χριστόφιας έγινε Πρόεδρος.

Ποιος θα μπορούσε να ήταν περισσότερο υποχωρητικός από αυτόν; Κανένας! Τι βγήκε από τις υποχωρήσεις του; Εδωσε στους Τούρκους τα πάντα και δεν πήρε τίποτα ως αντάλλαγμα.

Οι Τούρκοι τώρα απαγορεύουν στον Αγιο Καρπασίας ακόμη και να λειτουργήσει στην επισκοπή του.

Και κάτι άλλο!

Τα σύρτα - φέρτα με τους διπλωμάτες, τους εφοπλιστές και τους πολιτικούς καλόν είναι οι επίσκοποι - όλοι οι επίσκοποι που έχουν σχέση με αυτούς - να τα κόψουν. Είναι κούφα πράγματα. Ανάξια αρχιερέων.

Αλλο να τους μιλάμε, ως Εκκλησία της Κύπρου, για το εθνικό θέμα και άλλο να έχουμε νταλαβέρια μαζί τους.

Ορίστε πώς σας εξέθεσε ο κ. Πρέσβυς, έστω και αν είναι ψευδής η συγκεκριμένη πληροφορία.

Θα μπορούσε όμως να κάνει το ίδιο - έστω και με συκοφαντίες - στον Σεβασμιότατο Τριμυθούντος ή στον αγιο Αμαθούντος ή στον Χωρεπίσκοπο Αρσινόης ή στον Αγιο Καρπασίας;

Οχι βέβαια, επειδή δεν έχουν νταλαβέρια με πολιτικούς διπλωμάτες, τραπεζίτες και πρέσβεις. Κάνουν εσπερινούς, όρθρους, εξομολογήσεις, παρακλήσεις, χειροτονίες.

Δεν αφήνουν περιθώριο ούτε να τους συκοφαντήσει κάποιος ότι είπαν κάτι το αξιόμεπτο σε ξένο πρέσβυ, επειδή απλούστατα δεν έχουν νταλαβέρια με τους πρέσβεις.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.
*****

ΤΑΜΑΣΟΥ ΗΣΑΙΑΣ: ΔΕΝ ΚΛΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ,
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ”
Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη
==============
Σύμφωνα με πληροφορίες για ανυπόστατο και φτιαγμένο για να διχάσει την Ιερά Σύνοδο της Κυπριακής Εκκλησίας, φέρεται να είναι το «εμπιστευτικό» τηλεγράφημα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Wikileaks.
Στο εν λόγω τηλεγράφημα το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Αμερική δεν δέχεται την αυθεντικότητα του, γίνεται αναφορά στο όνομα του Σεβ. Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαΐα.
Στο τηλεγράφημα ο Μητροπολίτης φέρεται να κάνει διαπιστώσεις, αναφέροντας ότι η Ιερά Σύνοδος είναι διχασμένη για τους προεδρικούς χειρισμούς στο θέμα του Κυπριακού.
Αποκλειστικές πληροφορίες της «Romfea.gr» αναφέρουν, ότι ο Μητροπολίτης Ησαΐας έχει αποδείξεις από τις σφραγίδες του διαβατηρίου, ότι απουσίαζε στο εξωτερικό την ημερομηνία που αναφέρει το τηλεγράφημα ότι συναντήθηκε.
Άρα από τις πρώτες εκτιμήσεις, φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν ζιζάνια στην ενότητα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ιερά Σύνοδος έχει ενιαία θέση στο Κυπριακό και ίσως αυτό είναι εκείνο που ενοχλεί κάποιους.
Η «Romfea.gr» επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαΐα, ο οποίος έκανε λόγο για ανυπόστατο και αναληθές τηλεγράφημα.
Ο κ. Ησαΐας, μεταξύ άλλων τόνισε: «Κάποιοι μας χρησιμοποιούν για αλλότριους σκοπούς κ. Πολυγένη, ποτέ δεν θα σχολίαζα τους αδελφούς Αρχιερείς, αλλά και ουδέποτε θα έλεγα τέτοια πράγματα».
«Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής, και πρέπει να λυθεί με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Οποιαδήποτε λύση πρέπει να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού, διαφορετικά δεν θα λειτουργήσει», πρόσθεσε μιλώντας στη Romfea.gr ο Μητροπολίτης Ταμασού.
Σε ερώτηση μας, αν μίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο κ. Ησαΐας ανέφερε: «Βεβαίως και μίλησα, ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος δεν κλονίζεται από τέτοια καμώματα. Είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά».
Πάντως, εύλογα ερωτήματα προκαλεί, ότι η αποκάλυψη αυτή έγινε λίγες μέρες, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέχθηκε την αγωγή του Μητροπολίτη Ταμασού κατά της Τουρκίας για την εκδίωξη του, από τον Απόστολο Βαρνάβα.
ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου