Σελίδες

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΟΙ ΓΚΟΥΡΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΟΙ



Sri Chinmoy 
ΟΙ ΓΚΟΥΡΟΥ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΟΙ

    Μέσα σε λίγους μήνες, από τον Οκτώβριο 2007 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2008, έφυγαν από τη ζωή δυο ηγετικές προσωπικότητες της «Νέας Εποχής του Υδροχόου» (New Age). Πρόκειται για τους ινδουιστές «δασκάλους»,  και Maharishi Mahesh Yogi.
Ο πρώτος πέθανε τον περασμένο Οκτώβριο 2007, στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, από ανακοπή καρδίας, σε ηλικία 76 χρόνων. Στην κηδεία του παρέστη πλήθος...οπαδών του, μεταξύ αυτών και «διασημότητες», ολυμ­πιονίκες, πολιτικοί κ. α. Συλλυπητήρια μηνύ­ματα απέστειλαν, μεταξύ άλλων, ο Μιχαήλ Γκορπατσώφ, ο Γενικός Γραμματεύς του Ο.Η.Ε. Μπάν Κι Μούν, ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας κ. α.
 Ποιος ήταν όμως ο Γκουρού Σρί Σινμόϊ; Οι οπαδοί του τον αποκαλούσαν «πρεσβευτή για την παγκόσμια ειρήνη», που οργάνωνε δυο φορές την εβδομάδα συγκεντρώσεις δι­αλογισμού στα «γραφεία του Ο.Η.Ε4, στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι είχε υπερφυσικές δυνάμεις, ότι έγραψε 843 ποιή­ματα σε 24 ώρες, ζωγράφισε 16.031 πίνακες σε μία μέρα και σήκωσε 7.000 λίβρες βάρος με το ένα χέρι. Δίδασκε ότι ήταν ένας «Αβατάρ» ή ο «Σωτήρας» που ενώθηκε με το Θεό. Σ' ένα από τα βιβλία του γράφει: «Διέσχισα τους μυστικούς δρόμους της ζωής, έγινα ο Σκοπός. Η αλήθεια ακέραια αποκαλύφθηκε, εγώ είμαι η οδός, ο Θεός-Ψύχη». Παρου­σιαζόταν ως «ο πνευματικός αδελφός του Ιησού», γι' αυτό και οι οπαδοί του τον αποκαλούσαν «Υπέρτατο». Καλούσε τους υποστηρικτές του, να διαλογίζονται μπροστά στη φωτογραφία του, για να συγχρονιστούν μαζί του, ούτως ώστε να τους μεταφέρει στο θεό, εννοώντας φυσικά τον εαυτό του! Ο Σρί Σινμόϊ εξηγούσε πως με το να διαλογίζεται κάποιος στην εικόνα του, γίνεται ένα με την εσωτερική του θειότητα και πραγμάτωση. Και προσθέτει: «Οι μαθητές μου και οπαδοί μου διαλογίζονται κατ' αυτόν τον τρόπο πάνω στην υπερβατική μου εικόνα. Η φωτογραφία αυτή πάρθηκε σε φάση υψίστης συνειδητοποίησης. Βρίσκομαι εκεί σε απόλυτη ταύτιση με τον εσωτερικό μου Οδηγό, τον Ύψιστο. Συγκεντρώσου απλά πάνω σ' αυτήν την εικόνα και μπες μέσα μου, δια μέσου του μετώπου μου, όπου είναι εγκατεστημένο το τρίτο μάτι»5.
 Ο Σινμόϊ παρουσιαζόταν ότι εκπροσωπεί διάφορα παγκόσμια κινήματα ειρήνης και ότι συνεργάζεται με κράτη, διεθνείς οργανι­σμούς ή και Εκκλησίες, με στόχο την εδραίω­ση της ειρήνης στον κόσμο. Συνήθιζε να φω­τογραφίζεται με διάφορες προσωπικότητες, όπως τον Πάπα Ιωάννη Παύλο II, τη μητέρα Τερέζα, διάφορους γενικούς γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών, τον Γκορπατσώφ, τον Κάρλ Λούης κ. α, και εκμεταλλευόμενος την παρουσία των προσώπων αυτών έκανε προ­παγάνδα. Επίσης, εδραστηριοποιείτο μέσω διαφόρων κονσέρτων ειρήνης, παγκόσμιες πορείες ειρήνης κλπ. Πρόσφατα, τον Μάιο του 2006, οργάνωσε μία τέτοια πορεία ειρή­νης με την ονομασία «World Harmony Run», μια παγκόσμια λαμπαδηδρομία δήθεν για τη «Διεθνη Φιλία»6.
Maharishi Mahesh Yogi
 Ο δεύτερος, , πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου 2008 και όπως δη­μοσιεύθηκε και σε κάποια ελληνικά φύλλα, υπήρξε ο γκουρού των Μπίτλς, ο άνθρωπος που παρουσίασε στη Δύση, αυτό που ο ίδιος ονόμασε «υπερβατικό διαλογισμό» μια ινδουιστική «πρακτική έλεγχου του νου», μέθοδο διαλογισμού προσαρμοσμένη από τον ίδιο, πολύ της μόδας στους χίπις στις δεκαε­τίες του '60 και του '70. Ο Μαχαρίσι άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στην Ολλανδική πόλη Βλόντροπ. Πιστεύεται ότι ήταν 91 ετών. Όπως δήλωσε ο Ρόμπερτ Ρόθ, εκπρόσωπος του «κινήματος του Μαχαρίσι», «πέθανε από φυσικά αίτια, από την προχωρημένη ηλικία του».
 Ο Μαχαρίσι υπήρξε ιδιαίτερα γνωστός στη Δύση και ειδικά στις Η.Π.Α., τις οποίες επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1959, σε μια εποχή, που ο γκουρουϊσμός δεν ήταν ακόμη τόσο διαδεδομένος και οι στερημένες γνήσιου χριστιανισμού Δυτικές κοινωνίες αποδέχονταν μετά μανίας κάθε τι που φάν­ταζε εξωτικό και «πνευματικό». Έτσι, ο Μα­χαρίσι έγινε αποδεκτός από διάσημους και άσημους της εποχής.
Ο Μαχαρίσι γεννήθηκε στην ινδική πό­λη Τζαμπαλπούρ πριν από 90 χρόνια και είχε σπουδάσει φυσική. Δημιούργησε «σχο­λές υπερβατικού διαλογισμού» σε όλο τον κόσμο και ίδρυσε το «κόμμα του φυσικού νόμου», με στόχο τη διείσδυσή του στην πολι­τική. Κατά καιρούς, απηύθυνε εκκλήσεις για τη συγκέντρωση κονδυλιών για την «παγκόσμια ειρήνη», δημιουργώντας παράλληλα μια επιχειρηματική αυτοκρατορία άξιας δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εδραστηριοποιείτο από τον τομέα των ακινήτων μέχρι τα φάρμακα από βότανα, γεγονός που τον καθιστούσε, στα μάτια πολλών κοσμικών αν­θρώπων, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα 7.
 Εξετάζοντας το πρόβλημα των γκουρού, αλλά και γενικά των ηγετών και «διδασκά­λων» της «Νέας Εποχής», πέραν από την επιφανειακή, κοινωνική του διάσταση θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η δραστηριό­τητα όλων αυτών σε σχέση με την ψυχοσύν­θεση του ανθρώπου είναι καταλυτική και καταστροφική. Ειδικοί επισημαίνουν το γεγο­νός, ότι η εξάρτηση από τον Γκουρού είναι απόλυτη, καθώς τα θύματα εγκαταλείπουν σπουδές, εργασία συχνά δε διαλύουν την οικογένειά τους και αυτό το πρόβλημα, πέραν από την εξάρτηση και την ψύχωση των προ­σώπων, έχει τεράστιες καταστροφικές διαστά­σεις και στον κοινωνικό ιστό, κάτι που οι αρ­μόδιοι δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνονται.
 Δυο σύγχρονοι «θεοί» πέθαναν... Εκατον­τάδες άλλοι συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Όμως πόσα άραγε θύματά τους είναι ήδη ψυχικά ή διανοητικά νεκρά;



4. Κατά τον γνωστό Γερμανό ερευνητή F. W. Haack, πρό­κειται για νοικιαζόμενες αίθουσες των κτιρίων του Ο.Η.Ε. όπου μπορεί κάποιος να κάνει διαλέξεις.
5. http://www.ppu.org.cy/eidiseis200720.html
6. Στο ίδιο.
7. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_ 12/02/2008_259026
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2008


ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ        www.egolpion.com
7  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου