Σελίδες

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Εκδήλωση για 1η Απριλίου στην Αθήνα

MAXHNEWS.COM (C) 2010
|
Total images: 1
Click to see images
Αφιερωμένη στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ '55-'59 και τον Κυριάκο Μάτση, ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Σπίτι της Κύπρου, παρουσία του Υπουργού Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστα Παπακώστα, του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ εκπροσώπων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και πλήθους κόσμου.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι ο «αγώνας της 1ης Απρίλη 55-59 συνεχίζεται για την... απελευθέρωση και επανένωση της ημικατεχόμενης πατρίδας μας Κύπρου γιατί πέρασαν πολλά χρόνια που είναι χωρισμένη και είναι κρίμα και άδικο μια μικρή Κύπρος να είναι χωρισμένη στα δυο», εκφράζοντας την ελπίδα και πεποίθηση του για επανένωση του νησιού.

Στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΕΚΕ και αναπληρωτής Πρόεδρος της ΟΚΟΕ, Λοϊζος Λοϊζου, εξέφρασε εκ μέρους των απόδημων Κυπρίων την ελπίδα για μία επανενωμένη πατρίδα.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος υπενθύμισε τη γενναιότητα των αγωνιστών και όσων έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία του νησιού, παραλληλίζοντας τους με τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα.

Ο κ. Μάτσης ζήτησε να παραμεριστούν οι διαφορετικές σκληρές τοποθετήσεις όσων υποστήριζαν και όσων ήταν αντίθετοι στο Σχέδιο Ανάν και να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μπροστά, ζητώντας σεβασμό από όλους προς όλους. Μία αντιπαράθεση που όπως είπε δε βοηθά ούτε στην επίλυση του Κυπριακού και απέχει πολύ από το πνεύμα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Σύμφωνα με ον κ. Μάτση, έτσι θα «δώσουμε κατεύθυνση και κίνητρο στη νεολαία μας, η οποία απογοητευμένη από το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό της κομματικοποιημένης αντιπαράθεσης, απέχει από την ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρήσουμε όσα μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και να κτίσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου».

«Διακαής ήταν στο παρελθόν και εντονότερη θα παραμείνει στο μέλλον η γνήσια και ειλικρινής επιθυμία μας να επιτύχουμε χωρίς καθυστέρηση διευθέτηση του Κυπριακού και συμπόρευση με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ενώ αναφερόμενος στους Τ/κ πρόσθεσε ότι πρέπει «να τους σεβασθούμε και να μας σεβασθούν, διότι η Ευρωπαϊκή Κύπρος θα ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της και σε κανέναν άλλον».

Στην εκδήλωση έγινε προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Κ. Μάτση.

Παρών στην επετειακή εκδήλωση ήταν πλήθος εκπροσώπων του ελληνικού πολιτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Γιάννης Ιωαννίδης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό και την ελληνική Κυβέρνηση, ΓΓ Διαφάνειας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γρίβας, ο Πατήρ Στυλιανός, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, ο τέως Υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, οι βουλευτές της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευάγγελος Αντώναρος, ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο κ. Κοντογιάννης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, κ. Κοραντής, ο μορφωτικός ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας Κώστας Λυμπουρής, καθώς και πολυπληθής αντιπροσωπεία της κυπριακής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου