Σελίδες

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Βολές Κασουλίδη κατά Χριστόφια: "Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν είναι κυρίαρχες"

Για ολίσθημα του

προέδρου της Δημοκρατίας, κάνει λόγο ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, αναφορικά με τη χρήση των Βρετανικών Βάσεων για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Ο κ. Κασουλίδης αναφέρει στη δήλωσή του, ότι το ψήφισμα 1973 του ΣΑ εγκρίθηκε ύστερα από αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου των επαναστατών της Λιβύης και του Αραβικού Συνδέσμου και ουσιαστικά καλεί τα Κράτη Μέλη να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα στρατιωτικά μέτρα για την προστασία του αμάχου πληθυσμού της Λιβύης, περιλαμβανομένης της κήρυξης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και εξαιρουμένης της χρήσης χερσαίων δυνάμεων.
Επομένως, σημειώνει ο...
κ. Κασουλίδης, λανθασμένα ο Πρόεδρος θεωρεί ότι οι Βρετανικές Βάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως ορμητήριο ``εναντίον της Λιβύης``. Οι Βάσεις, προσθέτει,  θα χρησιμοποιηθούν, αν χρησιμοποιηθούν, υπέρ της Λιβύης και του λαού της και εναντίον του Καντάφι που δεν διστάζει να στρέψει ακόμα και βαρέα όπλα εναντίον του λαού του. Η παραδοσιακή φιλία της Κύπρου με τον Αραβικό κόσμο είναι φιλία με τους λαούς της περιοχής και όχι με τους στυγνούς δικτάτορες όταν ο λαός εξεγείρεται εναντίον τους.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τονίζει ο κ. Κασουλίδης, αν δεν είχε τις καθιερωμένες πλέον αναστολές δεν θα διέπραττε χθες το ολίσθημα να παραδεχτεί ο ίδιος ότι οι Βάσεις είναι ``κυρίαρχες``. Αυτή είναι η Βρετανική εκδοχή, επισημαίνει και συνεχίζει: Για την Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης οι Βάσεις έχουν μόνο περιορισμένη κυριαρχία και δύνανται να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς. Η δήλωση του κ. Χριστόφια είπε ακριβώς τα αντίθετα. ``Είμαστε εναντίον της χρησιμοποίησης των Βάσεων για στρατιωτικούς σκοπούς στην περιοχή``, είπε, ``αλλά τι να κάμουμε``, συνέχισε, ``αφού είναι κυρίαρχες``. Tέτοια περιορισμένη κυριαρχία δεν εξυπακούει ούτε μονιμότητα, ούτε δυνατότητα εκμετάλλευσης χερσαίου ή υποθαλάσσιου πλούτου.
Η συμμόρφωση προς το ψήφισμα 1973 του ΣΑ, υποδεικνύει ο κ. Κασουλίδης, θα προσέδιδε στην Κύπρο τη σημασία αλλά και τη συνέπεια που της αρμόζει. Γιατί δεν παραδειγματίζεται από την απόφαση της Ελλάδας να εμπλακεί υποστηρικτικά και γιατί δεν εκμεταλλεύεται την εκ νέου ανεπάρκεια αξιοπιστίας της Τουρκίας ως συμμάχου, για να κάνει τη διαφορά;




Όσο για τους υπαινιγμούς κάποιων ότι η εμπλοκή την Βάσεων θα καταστήσει την Κύπρο στόχο του Καντάφι, να μου επιτραπεί να πω ότι πρόκειται για αστειότητες, καταλήγει ο κ. Κασουλίδης.
  SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου