Σελίδες

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ" ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ- ΑΣΤΡΟΛΟΓΟ" ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ είναι εδώ http://antiairetikos.blogspot.com/2010/10/blog-post_25.html

Διάλογος με αστρολόγο στο μπλόγκ του Αντιαιρετικού!!

Απέκαμες εν τω πλήθει των βουλών σου. Ας σηκωθώσι τώρα οι ουρανοσκόποι, οι αστρολόγοι, οι μηνολόγοι προγνωστικοί, και ας σε σώσωσιν εκ των επερχομένων επί σε. Ιδού θέλουσιν είσθαι ως άχυρον… (Ησαίας μζ 13).




Παρακάτω δημοσιεύουμε έναν διάλογο που έγινε ανάμεσα σε έναν αστρολόγο και σε αναγνώστες του Αντιαιρετικού. Αφορμή στάθηκε το άρθρο ‘’Η σύγκρουση μαγείας- μαντικής τέχνης και χριστιανισμού, μέρος δεύτερο’’, όπου ο αρθρογράφος αναιρεί τις πλάνες της μαγείας. Αυτό ενόχλησε τον εν λόγο αστρολόγο μας, ο οποίος έσπευσε να υπερασπιστεί την αστρολογία. Αφορμή στάθηκε το πρώτο σχόλιο ενός χρήστη με το όνομα ‘’Χριστάκης’’. Τον διάλογο μπορείτε να τον δείτε εδώ. Φυσικά, ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα λόγου και υπεράσπισης των θέσεών του. Όμως ο αστρολόγος μας, όπως θα δείτε και παρακάτω, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Εκκλησίας, αναμασώντας ,εν μέρει, πράγματα που λένε οι νεοπαγανιστές και που μπορεί να διαβάσει κάποιος σε βιβλία του Ρασσιά και του Μαρίνη. Οι συνομιλητές του, όπως θα δείτε παρακάτω, μιλάνε με στοιχεία υπερασπιζόμενοι την Χριστιανική πίστη, ενώ ο αστρολόγος δεν μας παρουσιάζει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ για τους ισχυρισμούς του. Η θρασυδειλία του συγκεκριμένου αστρολόγου, φτάνει στο αποκορύφωμά της, καθώς στο μπλόγκ που διατηρεί, παραθέτει ΟΧΙ ολόκληρους τους διαλόγους, αλλά ΜΟΝΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ, για να μην μπορεί ο αναγνώστης του να δει τα πάντα και να έχει ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ εικόνα. Όμως εμείς, δεν θα αφήσουμε έτσι τα πράγματα. Για αυτό το λόγο, θα δημοσιεύσουμε εδώ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΥ και τις απαντήσεις που έλαβε ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ και που ΦΟΒΗΘΗΚΕ να δημοσιεύσει στο μπλόγκ του. Δεν δημοσιεύουμε τίποτα άλλο παρά τις θέσεις του και τις απαντήσεις που έλαβε. Με βιολετί είναι τα λόγια του αστρολόγου και με μπλε οι απαντήσεις....



ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΕΥ
ΣΕ ΛΙΒΕΛΟ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΣΑΣ

«Αν θέλετε μπορούμε να αντιτάξουμε κ. Ιγνατίου Ε. Γ τα επιχειρήματά μας σχετικά με αυτή την πανάρχαια τεχνική που από την πλευρά της επίσημης Ορθόδοξης Χριστιανικής εκκλησίας συγκαταλέγεται μεταξύ των αντιχριστιανικών αιρέσεων. Εντέχνως κ. Ιγνατίου Ε. Γ, η αστρολογία παρουσιάζεται σαν μυστικιστική τέχνη, κάτι που πόρο απέχει από την πραγματικότητα.  Η αστρολογία δεν αντιστρατεύεται τον Δημιουργό και πλάστη του σύμπαντος κόσμου, αντίθετα μάλιστα, αποκαλύπτει την Θεία Του Σοφία. Η αστρολογία δεν προδικάζει το μέλλον, επισημαίνει κάποιες τάσεις γεγονότων, αφήνοντας τον άνθρωπο ελεύθερο να αποφασίζει για την ζωή του.  Οι μάγοι εξ ανατολών, που αναφέρονται στο Β΄ ΜΑΤΘ. – Σοφοί αστρολόγοι κατά την ερμηνεία του καθηγητού της Θεολογικής Παν. Τρεμπέλα – ήταν αυτοί που μετά τους ταπεινούς ποιμένες προσκύνησαν τον Κύριό μας κατά την Θεία Του Γέννηση. Ήταν αυτοί που του προσέφεραν πολύτιμα δώρα, ήταν αυτοί που δεν Τον πρόδωσαν στην εξουσία του διώκτη του.  Αντίθετα το Ιερατείο εκείνης της εποχής οι τηρητές του Νόμου και των θρησκευτικών παραδόσεων τον παρέδωσαν στον Σταυρό.
Θα μου απαντήσετε στο σημείο αυτό, κατά την γνωστή τακτική, ότι δεν ήταν αστρολόγοι άλλα βασιλιάδες που το Άστρο της Βηθλεέμ οδήγησε προς τον νεογέννητο Σωτήρα μας.  Εδώ θα αντιμετωπίσουμε κάποια κενά. Αν ήταν έτσι κ. Ιγνατίου Ε. Γ, πως κατέληξαν αυτοί οι άνθρωποι στο συμπέρασμα, για την ημερομηνία της γέννησης και την ταυτότητα κάπου παιδιού. Πως επέλεξαν τα συγκεκριμένα δώρα γι΄ αυτό το παιδί. Πως σαν βασιλιάδες δεν συνοδευόντουσαν από δικούς τους αξιωματούχους και το κυριότερο από αξιωματούχους του Βασιλιά Ηρώδη στα όρια της δυναστείας του.  Ο Ηρώδης σκότωσε τρία από τα παιδιά του επειδή τα υποπτευόταν για συνομωσίες εναντίον του, και τόσους άλλους και θα άφηνε ξένους βασιλιάδες, να αναζητούν μόνοι τους , κάποιον βασιλιά μέσα στο βασίλειό του; Θα ήταν τουλάχιστο αυθαίρετο και στερούμενο κάθε λογικής βάσης να το ισχυριστούμε. Θα πρέπει λοιπόν υγιώς σκεπτόμενοι, να παραδεχτούμε χωρίς αμφισβήτηση την ιδιότητα του αστρολόγου, στους σοφούς αυτούς προσκυνητές. Αν είναι έτσι η Παναγία μας και ο Άγιος Ιωσήφ αμάρτησαν που δέχθηκαν αστρολόγους μετά την γέννηση του Θείου Βρέφους και δέχθηκαν τα δώρα τους ; Αν είναι έτσι ο Θεός επέτρεψε στους αστρολόγους – ψεύτες και τσαρλατάνους όπως τους αποκαλούν κάποιοι θεολογίζοντες – να προσκυνήσουν την Θεία Του Ενσάρκωση; Μη γένοιτο. Τέλος θα μου πείτε ότι η ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε την Αστρολογία και τα Μαθηματικά!!!  Μήπως και η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, δεν καταδικάστηκε;  Από τότε και μέχρι σήμερα, σας ερωτώ, πόσοι ανώτεροι και ανώτατοι Χριστιανοί κληρικοί δεν την διδάχτηκαν. Όσο για την κακή χρήση της από ορισμένους που δηλώνουν αστρολόγοι χωρίς την ελάχιστη γνώση της, ρίχνοντας χαρτιά, βλέποντας καφέδες, κάνοντας άλλες ανομίες, δεν είναι υποχρεωμένοι οι σοβαροί μελετητές της, να απολογηθούν. Όπως δεν θα ζητηθεί να απολογηθεί η Χριστιανική μας Πίστη για κάποιους ιερωμένους που διαπράττουν αισχρά και ακατονόμαστα πράγματα. Πολλές φορές Ο Θεός έδωσε την ανοχή του και την φώτιση Του, να τον υμνήσουν άνθρωποι, που στα μάτια των κατακριτών τους φάνταζαν και φαντάζουν πεπλανημένοι και αμαρτωλοί. Η πίστη όμως δεν πιστοποιείται με τον έξω, άλλα με τον έσω άνθρωπο, που μόνο ο Θεός και Δημιουργός μας τον γνωρίζει. Και αν σε μένα τον τελευταίο των τελευταίων, τον αμαρτωλό των αμαρτωλών, τον ελάχιστο των ελάχιστων, μου έδωσε την ανοχή του, να μελετήσω το άβατο της σοφίας του και να τον υμνήσω μέσω αυτής, μην βαρύνετε την καρδιά σας κατακρίνοντάς με.  Εξ άλλου όπως γράφει ο Προφήτης Δαβίδ - Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, κι εγώ ένα μελετητής της σοφίας του ουρανού, αυτήν την δόξα μελέτησα, μελετώ και θα μελετώ, όσο Εκείνος με ανέχεται σ΄ αυτόν τον πρόσκαιρο πλανήτη».

Χρήστος Αντιαιρετικός (ιδιοκτήτης του Αντιαιρετικού)
«Θυμίστε μου ποιος κανόνας της ΣΤ΄ Οικ. Συνόδου καταδικάζει τα Μαθηματικά; Ευχαριστώ».

ΙΓ (ο αρθρογράφος)
«Βλέπω όμως ότι πριν ακόμη γράψω κάτι εγώ , εσείς προτρέξατε και βγάλατε το συμπέρασμα πως εγώ θα σας πω ότι δεν ήταν αστρολόγοι οι Μάγοι που προσκύνησαν το Θείο Βρέφος. Λέτε μάλιστα πως θα σας απαντήσω με τη γνωστή τακτική! Δεν είμαι σαν τους γνωστούς που λέτε ότι ξέρετε κ.Δημήτριε. Δεν το καταλαβαίνω αυτό εκ μέρους σας! Τέλος πάντων, επειδή βλέπω πως ανοίγετε πολλά θέματα στο σχόλιό σας, θέλω να μου πείτε εν αρχή, που είδατε εσείς ότι καταδικάστηκε η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία από την Εκκλησία; Απαντήστε σας παρακαλώ πρώτα στον ιδιοκτήτη του blog σε αυτό που σας ρώτησε, και μετά είμαι στη διάθεσή σας να σχολιάσουμε ένα ένα τα όσα γράψατε εδώ. Είναι φρόνιμο να ξεκαθαρίζουν ένα ένα τα θέματα ώστε να διαβάζονται εύκολα από τους αναγνώστες τα σχόλιά μας. Παρακαλώ».

ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ
«Αναφερόμενος στα σχόλιά σας απαντώ πάνω σ΄αυτό:
Στο προηγούμενο σχόλιό μου εκ παραδρομής αναφέρθηκε, ως κανόνας της ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου, το σωστό είναι ΛΣΤ' της εν Λαοδικεία Συνόδου 364μ.Χ και είναι ο πιο κάτω:


Αρχαίο κείμενο:
Ότι ου δεί Ιερατικούς ή Κληρικούς, μάγους ή επαοιδούς είναι, ή μαθηματικούς, ή αστρολόγους, ή ποιείν τά λεγόμενα φυλακτήρια, άτινά εστι δεσμωτήρια τών ψυχών αυτών, τούς δέ φορούντας ρίπτεσθαι εκ τής εκκλησίας εκελεύσαμεν.


Μετάφραση
Ότι δεν πρέπει οι ιερατικοί ή οι κληρικοί, να είναι μάγοι ή επαοιδοί, ή μαθηματικοί, ή αστρολόγοι, ή να κάνουν τα λεγόμενα φυλακτά, τα οποία είναι φυλακές των ψυχών τους, αυτούς όμως που τα φορούν να ρίπτονται από την εκκλησία προστάξαμε.

Μερικοί ιερωμένοι -οι διυλίζοντες τον κώνωπα την δε κάμηλον καταπίνοντες- κατηγόρησαν και καταδίκασαν, αστρολόγους, μαθηματικούς, φιλοσόφους, αποφάσιζαν και αποφασίζουν, αφόρισαν, δικάσαν, τιμώρησαν, επέβαλαν μαρτύρια, έδωσαν εντολές, να κοπούν γλώσσες και χέρια, διέταξαν πνιγμούς και όλα αυτά στο όνομα ποιού; Μήπως στο όνομα του Θεού μας και Θεού της Αγάπης; Όχι ασφαλώς, ο Κύριος έδωσε το θεϊκό του αίμα για την αγάπη. Η εξουσία θρησκευτική και πολιτική, παντού και πάντοτε ερμήνευε και ερμηνεύει με δικούς της κανόνες, που επιβάλει η ίδια, το καλό και το κακό, από καταβολής κόσμου, μέσω των Γραμματέων και Φαρισαίων της, Ηγεμόνων και Πατριαρχών. Αν έχετε αμφιβολίες, διαβάστε τα λόγια του σεβαστού κατά πολλούς θρησκόληπτους Χριστιανούς, Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Γεννάδιου Σχολάριου 1456 μΧ

-Τους ασεβείς και καταραμένους αυτούς Ελληνιστές, και με φωτιά και με ξίφος και με πνιγμό και με κάθε τρόπο θανατώστε τους. Μαστιγώστε , φυλακίστε, κόψτε τους τη γλώσσα, ύστερα το χέρι και αν επιμένουν, τότε στείλτε τους στο βυθό της θάλασσας.  Είμαι χριστιανός, ως εκ τούτου δεν δύναμαι να είμαι Έλλην.-

Και μία ερώτηση για κάθε κατακριτή.
Μήπως θα πρέπει να πάψουμε να είμαστε Έλληνες ή αστρολόγοι για να έχουμε δικαίωμα να λατρεύουμε και να προσκυνούμε τον Κύριό μας και Θεό της αγάπης. Μη γένοιτο».

Χρήστος Αντιαιρετικός (ιδιοκτήτης του Αντιαιρετικού)
«Κ. Παπέυ πράγματι δεν υπάρχει κανόνας της ΣΤ Οικουμενικής Συνόδου που να γράφει αυτά που ισχυριστήκατε εσείς. Καλόν είναι λοιπόν στο μέλλον να είστε πιο προσεκτικός όταν εκθέτετε τις πηγές σας. Τον λόγο έχει τώρα ο κ. Ιγνάτιος».

ΙΓ (ο αρθρογράφος)
«Για τον Κανόνα της Λαοδικειας υπάρχει και η ερμηνεία των Κανονολόγων.
Η συνοπτική ερμηνεία του κανόνα από τις πηγές είναι η εξής : 
Αστρονόμοι και αστρολόγοι εκαλούντο οι αποτελούντες την τάξιν των Μαθηματικών οίτινες εθεωρούντο «οι τα ουράνια σώματα δοξάζοντες έχειν την του παντός κυριότητα και κατά την κίνησιν τούτων διοικείσθαι τα καθ’ημάς» ήτοι δε παλαιόθεν συγκεχυμένη η ιδιότης αμφοτέρων Μαθηματικών καλουμένων θεωρουμένη συλλήβδην έχουσα ασυμβίβαστος δια το αξίωμα του κληρικού (καν. ΛΣΤ Λαοδικειας –Σ.Γ.203). Εν τη παρόδω των αιώνων διαχωρίζεται η έννοια της Αστρονομίας ως καθ’ αυτό ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ επιτρεπομένης ΠΑΝΤΙ ως και Κληρικώ της σπουδής αυτής από της Αστρολογίας θεωρουμένης ως μαντείας (κατά την υπό του Ζωναρα –Σ.Γ.204-205) και του Ματθαίου Βλασταρη, Σύνταγμα Μ ,α (ΛΣΤ 359) διδομένη ορθήν ερμηνείαν εις τον κανόνα ΛΣΤ Λαοδικειας.

Το ότι καταδίκασε την Αστρολογία και όχι την Αστρονομία και τα Μαθηματικά, είναι βέβαιο.

H ενασχόληση με τα άστρα (αστρονομία) μαρτυρείται ακόμη και στα πρόσωπα της Π.Δ με την έννοια της Επιστήμης.

«Πρῶτος δὲ Κάϊν μέτρα, καὶ σταθμοὺς , καὶ ὅρους γῆς ἐπενόησε, καὶ οἰκοδομὴν πόλεως, πάντων τῶν κατ’ἐκεῖνο καιροῦ τὸν ἀκέραιον καὶ ἀπράγμονα βίον ἀσπαζομένων. Ὁ δὲ Ἀδὰμ , μένων ἐν ᾧ τόπῳ ἐτύγχανε, πολλοὺς παῖδας καὶ θυγατέρας ἐποίησεν, ἐν οἷς ἐξαίρετός τις ὑπῆρχεν ὁ Σήθ, ὅστις ἐν ἡλικίᾳ γενόμενος πολλὰς ἀρετὰς ἐπενόησεν, ὧν καὶ τοὺς ἀπογόνους αὐτοῦ ζηλωτὰς καταλέλοιπεν. 
Οὗτος γὰρ πρῶτος ἀστρονομίαν καὶ πᾶσαν τὴν οὐράνιον ἐφεῦρε διακόσμησιν , ἥντινα ἄχρι τῶν ἐσχάτων χρόνων διαμεῖναι τοιῶσδε ὁ Ἀδὰμ παρεσκεύασε • μέλλων γὰρ τελευτᾶν ὁ Ἀδὰμ προφητεύει τοῖς παισὶ μέλλειν τὸν Θεὸν τὴν ἐν κόσμῳ φύσιν ἁπαλείφειν πυρὶ καὶ ὕδατι • καὶ ἀκούσαντες οἱ περὶ τὸν Σήθ δύο στήλας ἐποίησαν, τὴν μὲν ἐκ λίθου, τὴν δὲ ἐξ ὀπτῆς πλίνθου κατασκευάσαντες • καὶ ἐν ταύταις πᾶσαν τὴν οὐράνιον φορὰν ἐνεχάραξαν , πρὸς τὸ μὴ ἄληστον τὴν τῆς ἀστρονομίας αὐτῶν γενέσθαι εὕρεσιν • ἵνα, εἰ μὲν ὕδατι τὰ πάντα φθείρεται, ἡ λίθινος στήλη φυλάττηται, εἰ δὲ πυρί, ἡ ὀστρακώδης».PG 18,749D-752B.

«Τῷ δὲ Ἀδὰμ μετὰ θάνατον Ἄβελ διακοσίων τριάκοντα γεγονότι ἐτῶν, ἕτερος ἐγεννήθη υἱός, ὃν ἐκάλεσε Σήθ. Τέθνηκε δὲ ὁ Ἀδὰμ , ἔτη ζησας ἐννακοσια καὶ τριάκοντα.Σήθ δὲ γενόμενος ἐτῶν πέντε καὶ διακοσίων , ἐγέννησε τὸν Ἐνώς, ὃς πρῶτος ἤλπισεν ἐπικαλεῖσθαι τὸ ὄνομα Κυρίου τοῦ Θεοῦ, τόν τε Θεὸν προσαγορεῦσαι τὸν Κύριον.Δώδεκα δὲ καὶ ἐννακόσια ἔτη τὰ πάντα ζήσας Σήθ, καὶ υἱοὺς καὶ θυγατέρας λιπών, ἐξέλιπε, ὃς ἀρετὴν μετῄει, καὶ μιμητὰς τοὺς ἀπογόνους κατέλειψεν, οἵ σοφίαν τὴν περὶ τὰ οὐρανία κατενόησαν • καὶ στήλαις δύσι, τῇ μὲν ἐκ λίθου, τῇ δὲ ἐκ πλίνθου ὀπτῆς πεποιημέναις, τὰ εὑρημένα ἐνέγραψαν, ἵνα καὶ τοῖς μετέπειτα σῴζωνται».PG 134,060B

Το ότι καταδίκασε η Εκκλησία τους Φιλοσόφους και την Ελληνική Γραμματεία αποτελεί μέγα σφάλμα αφού την ίδια στιγμή στα έργα των Πατέρων αναφέρονται τα εξής.

O Ιωάννης ο Δαμασκηνός στο έργο του Διαλεκτικά αναφέρει τα εξής :
«Ἐπειδὴ δέ φησιν ὁ θεῖος ἀπόστολος πάντα δοκιμάζοντες τὸ καλὸν κατέχετε», ἐρευνήσωμεν καὶ τῶν ἔξω σοφῶν τούς λόγους.
Ἴσως τι καὶ παρ’αὐτοῖς τῶν ἀγωγίμων εὐρήσομεν καί τι ψυχωφελὲς καρπωσόμεθα  πᾶς γὰρ τεχνίτης δεῖται καὶ τινων ὀργάνων πρὸς τὴν τῶν ἀποτελουμένων κατασκευήν».

Σε μετάφραση : 
«Ἐπειδὴ ὁ θεῖος Ἀπόστολος Παῦλος λέγει «νὰ ἐξετάζετε τὰ πάντα καὶ νὰ κρατᾶτε τὸ καλό» ἔτσι καὶ ἐμεῖς ἂς ἐρευνήσουμε τοὺς λόγους τῶν ἔξω σοφῶν. Ἴσως ἐξετάζοντας τὰ ἔργα τους νὰ καρπωθοῦμε κάτι χρήσιμο καὶ ψυχωφελές, ἀφοῦ καὶ κάθε τεχνίτης χρησιμοποιεῖ κάποια ὄργανα – ἐργαλεῖα γιὰ νὰ φτιάξει κάποια κατασκευή».PG 94,529A-532D.

Η επαφή του Ι. Χρυσοστόμου με τους Αττικούς ρήτορες είναι δεδομένη από τη σχολική μόρφωσή του. Την προτίμηση του ανάμεσά τους τη δηλώνει ο ίδιος στο υπόμνημα του στον Ησαΐα : 
"τῶν ῥητόρων παρ’αὐτοῖς τὸ κεφάλαιον Δημοσθένης".  Εἰς τὸν Ἠσαια, Κεφ.Β΄, 4, PG56,33. Εἰς τοὺς ἀνδραντας,Ὁμιλία Ζ΄,5,PG49,97.

O Ιωάννης ο Δαμασκηνός στο έργο του Διαλεκτικά ,Φιλόσοφα, αναφέρει τα εξής :
«8. Περί φιλοσοφίας. Οι ορισμοί της φιλοσοφίας είναι έξι. —1) Φιλοσοφία είναι γνώση των όντων, όπως πραγματικά είναι, δηλαδή γνώση της φύσης τους, —2) και γνώση θείων και ανθρώπινων πραγμάτων, —3) και μελέτη θανάτου, του προαιρετικού θανάτου, όπως λένε, εγώ λέγω και του φυσικού, —4) ομοίωση με το Θεό, όσο είναι εφικτό στον άνθρωπο. Γινόμαστε όμοιοι με το Θεό κατά το δίκαιο και το όσιο, δίκαιο είναι η απονομή του ίσου, δηλαδή μήτε να αδικεί κανείς, μήτε να αδικείται, και όσιο αυτό που ξεπερνάει το δίκαιο, με άλλα λόγια είναι το αγαθό, δηλαδή να αδικείται κανείς μάλλον παρά να αδικεί. —5) Τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών γιατί η φιλοσοφία είναι αρχή κάθε τέχνης. -6) Φιλία σοφίας, αληθινή σοφία είναι ο Θεός, η αγάπη λοιπόν προς το Θεό είναι η αληθινή φιλοσοφία.
Διαιρείται η φιλοσοφία σε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, το θεωρητικό σε θεολογικό, μαθηματικό, φυσικό- το μαθηματικό σε αριθμητικό, μουσικό, γεωμετρικό, αστρονομικό- έξαλλου το πρακτικό σε ηθικό, οικονομικό, πολιτικό. Με το θεωρητικό κατανοούμε τα ασώματα και άυλα, δηλαδή τα περί Θεού, αυτό που κυρίως και κατεξοχήν είναι άυλο, έπειτα και τα περί των αγγέλων και των δαιμόνων και των ψυχών, που και αυτά λέγονται αυλα σε σχέση προς το σώμα, ενώ προς το κυρίως άυλο, δηλαδή το θείο….».
PG 94,533AD.

Είναι κ. Δημήτρη ΜΟΥ η Φιλοσοφία 
«Τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών γιατί η φιλοσοφία είναι αρχή κάθε τέχνης».

Περιττό είναι να αναφέρω τον Ιουστίνο τον μάρτυρα και φιλόσοφο και τα σχετικά περί Σπερματικού Λόγου.

Πάρτε πίσω και αυτό που είπατε στο πρώτο σχόλιό σας κ. Δημήτρη ΜΟΥ και ζητήστε συγγνώμη για τις συκοφαντίες που γράψατε : 
«Μήπως και η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, δεν καταδικάστηκε;»

Μην ξεχνάτε ότι είμαστε ακόμη στα θέματα του πρώτου σχολίου σας.


Στέλιος
Αγαπητέ μου κύριε Δημήτρη Παπευ – Παπαχατζή, διαβάζοντας τα μηνύματά σας, θα ήθελα να σχολιάσω μερικά σημεία. 

Οι ιδιότητες με τις οποίες μας συστήνεστε δεν αφορούν την συζήτησή μας. Ο λόγος είναι απλός· η χριστιανική πίστη δεν καθορίζεται από αστρολόγους, από οικονομολόγους, ακόμα ούτε από αγιογράφους, ούτε από ψάλτες, ακόμα (τολμώ να πω) ούτε από ιερείς αλλά από ΑΓΙΟΥΣ. Πιστεύω να συμφωνείτε.

Η αστρολογία καταδικάζεται από την ίδια την Αγία Γραφή με δεκάδες εδάφια που είναι περιττό να αναφέρω. Η Θεία Σοφία αποκαλύπτεται από την ίδια την κτίση του Θεού· 
«Πόσον μεγάλα είναι τα έργα σου Κύριε, τα πάντα εν σοφία εποίησας, η γη είναι πλήρης των ποιημάτων σου» (Ψαλμός ρδ 24). Στην Καινή Διαθήκη και στην Εκκλησία, η Θεία Σοφία αποκαλύφθηκε δια του Ιησού Χριστού· «…οστις εγενήθη εις ημάς (ο Χριστός) σοφία από Θεού, δικαιοσύνη τε και αγιασμός και απολύτρωσις…» (Α Κορινθίους α 30). Δεν είναι ανάγκη να καταφεύγουμε λοιπόν σε πράγματα που καταδικάζει η Αγία Γραφή, από την στιγμή που ο Θεός μας αποκαλύπτει την Σοφία Του με άλλο τρόπο. Άλλωστε στον Χριστό (και επομένως και στο υπόλοιπο Σώμα Του-την Εκκλησία) «..είναι κεκρυμένοι πάντες οι θησαυροί της σοφίας και της γνώσεως» (Κολοσσαείς β 3). Μάλιστα ο απ Παύλος στην ίδια επιστολή αναφέρει « το μυστήριο το οποίο ητο αποκεκρυμμένο από των αιώνων και από των γενεών, τώρα δε εφανερώθη εις τους αγίους αυτού, εις τους οποίους ηθέλησε ο θεός να φανερώσει τις ο πλούτος της δόξης του μυστηρίου τούτου εις τα έθνη, όστις είναι ο Χριστός…» (Κολοσσαείς α 26-27). Εάν λοιπόν, το μυστήριο της Θείας Σοφίας είναι ο Χριστός και αυτό το αποκάλυψε ο ίδιος στους αγίους, γιατί να μην δούμε και εμείς σε αυτά που μας άφησαν εκείνοι? 

Μετά, αναφέρετε για τους μάγους εξ Ανατολών. Αυτοί ήταν σοφοί από την Βαβυλώνα ή την Αραβία που μελετούσαν τα συγγράμματα του προφήτη Δανιήλ (είχε προηγηθεί η μετοικεσία και ο Δανιήλ δεν ήταν στον τόπο του), ο οποίος προφήτευσε την πρώτη έλευση του Χριστού χρονολογικά. Παράλληλα γνώριζαν και την προφητεία του μη Ισραηλίτη Βαλαάμ περί του αστέρος. 
«Θέλει εξέλθει άστρον εξ Ιακώβ, και θέλει αναστηθεί σκήπτρον εκ του Ισραήλ κα θέλει πατάξει τους αρχηγούς Μωάβ, και εξολοθρεύσει πάντας τους υιούς του Σήθ» (Αριθμοί κδ 17). Οι υπολογισμοί τους ήταν αστρονομικοί και όχι αστρολογικοί. Δεν μελετούσαν στην παρούσα περίπτωση την θέση των αστέρων με σκοπό να επισημάνουν τάσεις για την ζωή των ανθρώπων, αλλά μελετούσαν την κίνηση των πλανητών και του αστέρα.

Η τοπική Σύνοδος της Λαοδικείας το 364, στον κανόνα 36 ορίζει·
«Ότι ου δει Ιερατικούς ή Κληρικούς, μάγους ή επαοιδούς είναι, ή μαθηματικούς, ή αστρολόγους, ή ποιείν τα λεγόμενα φυλακτήρια, άτινα εστί δεσμωτήρια των ψυχών αυτών, τους δε φορούντας ρίπτεσθαι εκ της Εκκλησίας εκελεύσαμεν». Ο άγιος Νικόδημος εξηγεί «Εμποδίζει ο παρών κανών το να γίνονται οι Ιερωμένοι και Κληρικοί μάγοι, και επαοιδοί, και μαθηματικοί, και αστρολόγοι, ή το να κάμουν φυλακτά με διαβολικάς ενεργείας, τα οποία είναι δεσμά και αλυσίδες νοηταίς εις τας ψυχάς των, όχι μόνο τους ποιούντας ταύτα αλλά και τους φορούντας, έξω της εκκλησίας του Χριστού εκβάλλει» (Πηδάλιο, σελ. 434).

Το τι εννοεί ‘’μαθηματικά’’, μας το εξηγεί πάλι ο άγιος Νικόδημος στην σημείωση 3 στο Πηδάλιο σελ. 274 
«Είναι δε αυτοί όχι εκείνοι όπου καλώς μεταχειρίζονται τα τέσσερα είδη της μαθηματικής τα κυριότερα, Αριθμητικήν, Γεωμετρίαν, Μουσικήν, και Αστρονομίαν, και τους φυσικούς λόγους αυτών εξετάζοντες, αλλά εκείνοι όπου τερατεύονται, ότι κυβερνώνται και διοικούνται τ0α προαιρετικά των ανθρώπων κινήματα, με την κίνησιν των ουρανίων σωμάτων, και εις μεν τα άστρα αφιερόνουσιν όλως διόλου τα των ανθρὠπων πάθη και ορμάς, εις δε τον διαφορετικόν σχηματισμόν των φωστήρων και άστρων αποκρέμωσι τα εις την ζωή των ανθρώπων συμβαίνοντα, και συνεργεία μεν των δαιμόνων δια των αστέρων μαντεύοντες, οια δε θεοίς τοις άστροις προσέχοντες, και απλώς ειπείν, οι περιέργως τα μαθηματικά μεταχειριζόμενοι». 

Δεν καταδικάζονται τα μαθηματικά, αλλά μόνο όταν αυτά χρησιμοποιούνται με μεταφυσική χροιά που παραπέμπει στην αριθμολογία και στον αποκρυφισμό. Καμία σχέση. 

Όσο για την αρχαία ελληνική γραμματεία, όχι απλά δεν καταδικάστηκε, αλλά στην Εκκλησία οφείλουμε την διάσωσή της. Λχ ο Μέγας Φώτιος και η Μυριόβιβλος κτλ. 

Και αποδεικνύεται με πλήθος παραδειγμάτων. Για παράδειγμα ο Μ Βασίλειος συστήνει την ελληνική γραμματεία ως στάδιο προεκπαίδευσης μας για να μελετήσουμε την Αγία Γραφή. Το μόνο που έκανε η Εκκλησία ήταν να διακρίνει το ωφέλιμο από το μη ωφέλιμο, όπως ήταν φυσικό. Καταδίκασε τις όποιες μεταφυσικές απόψεις θα οδηγούσαν στην αίρεση και την κακοδοξία.

Κώστας Γ.
Σχετικά με την ελληνικότητα του Σχολάριου, δυστυχώς φαίνεται να αντλείτε από γνωστά παγανιστικά blogs όπου ποτέ δεν μαθαίνει κανείς την αλήθεια.
Μια πλήρης διάψευση της δήθεν ανθελληνικότητας του Γενναδίου, διαβάστε το άρθρο: "Ο Γεννάδιος Σχολάριος και το Ελληνικό Έθνος" στην ιστοσελίδα αυτή:http://www.antibaro.gr/node/2079 .Επίσης, για τα υπόλοιπα που γράφετε, συμφωνώ με τα εξής σχόλια από την ίδια ιστοσελίδα:

"κατά πόσο είναι σωστό ένας Χριστιανός να επικροτεί την καταδίκη του αιρετικού μπορούμε να πούμε πολλά. Αν σκεφτούμε τον Θεόδωρο Στουδίτη, προφανώς ο Σχολάριος εμφανίζεται πνευματικά ελάχιστος μπροστά του, όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συγκυρίες της εποχής. Είναι γνωστό, έτσι τουλάχιστον όπως το διατυπώνει ο Βασ. Στεφανίδης, ότι ο Πλήθων [Γεμιστός] προέβλεπε την θανατική καταδίκη για όσους δεν δέχονταν την πολιτική και θρησκευτική "αναμόρφωση" που δίδασκε (Στεφανίδης, , Εκκλησιαστική Ιστορία, σ. 427-428). Το σημαντικό πάντως είναι, ότι ο Σχολάριος δεν σκότωσε κανέναν. Ο Πελλοπονήσιος ηγεμόνας ήταν αυτός που εκτέλεσε τον Ιουβενάλιο σύμφωνα με το ρωμαϊκό δίκαιο. Για να δούμε αν ο Σχολάριος υιοθετούσε πάντα αυτές τις ιδέες ή μόνο σε αυτή την επιστολή, θα πρέπει αν εξετάσουμε όλα τα έργα του κάτω από αυτό το πρίσμα. Οι άνθρωποι γράφουν πολλές φορές υπό το κράτος θυμού ή και σκοπιμοτήτων. Μην ξεχνάμε ότι ο Ιουβενάλιος εκπροσωπούσε ακριβώς τις θρησκευτικές απόψεις του Πλήθωνα και ίσως ο Σχολάριος ήθελε να δώσει ένα μήνυμα ότι οι θέσεις αυτές δεν πρόκειται να περάσουν, ειδικά όταν θεωρούσε πως μια επαναφορά της ειδωλολατρίας, απλά θα δημιουργούσε λαϊκή διάσπαση και όχι ενότητα που ήταν τώρα απαραίτητη.

Ο Τωμαδάκης γράφει καθαρά ότι η στάση του Σχολάριου απέναντι στον Πλήθωνα ήταν πολιτική: 
"Διά λόγους πρωτίστως πολιτικούς, διασώσεως του Ελληνισμού ετήρησεν ο Γεννάδιος Σχολάριος την στάσιν που ετήρησεν" (Παρατίθεται στο βιβλίο του Ι. Χατζηφώτη, "Βυζάντιο και Εκκλησία", 1989, σ. 116).

Όμως [...] προκύπτει από το ίδιο το κείμενο, ότι η χροιά του Σχολάριου είναι καθαρά θρησκευτική αφού μιλάει για ΕΥΣΕΒΕΙΑ. Ακόμα δηλαδή και αν το παράθεμα ισχύει [...] τα λόγια του Σχολάριου αλλά και η ίδια η ιστορία του Ιουβενάλιου ο οποίος καταδικάστηκε επειδή δίδασκε την ειδωλολατρία (δηλ. για ξεκάθαρα θρησκευτικούς λόγους), μας ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ότι το 
"Ελληνιστές" του Σχολάριου μιλάει ΜΟΝΟ για ειδωλολατρική θρησκεία"

Επίσης να προσθέσω: 

ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.
Η Εκκλησία καταδίκασε την ειδωλολατρική θεολογία ΜΟΝΟ. Ίσα-ίσα, που 
σε επίσημο δογματικό της κείμενο η Εκκλησία, αποδέχεται σαφέστατα την χρήση της αρχαίας γραμματείας για τη μόρφωση των ανθρώπων.
Υπάρχουν στην σελίδα που σας παρέπεμψα πριν, δύο εξαιρετικά σχόλια:
http://www.antibaro.gr/node/2079#comment-4644 καιhttp://www.antibaro.gr/node/2079#comment-4676 Αν πραγματικά θέλετε να διαβάσετε κάτι που να έχει σχέση με την πραγματικότητα, διαβάστε και αυτά.Παραθέτω εδώ, το εξής τμήμα από το πρώτο σχόλιο:
 "...η Εκκλησία ΠΟΤΕ δεν απέρριψε τίποτε άλλο εκτός από την πρωτόγονη θρησκευτικότητα, υπάρχει επικυρωμένο σε ένα από τα σπουδαιότερα δογματικά κείμενα της Εκκλησίας, στο λεγόμενο "Συνοδικόν", το οποίο λέει:
"Ανάθεμα σε όσους ασχολούνται με τα ελληνικά μαθήματα και δεν τα χρησιμοποιούν μόνο για τη ΜΟΡΦΩΣΗ τους, αλλά και ακολουθούν τις περιττές διδασκαλίες τους και τις δέχονται σαν αληθινές, και μάλιστα ομολογούν πίστη σ' αυτές". Και να φανταστεί κανείς ότι η γνωστή τάση του "Δαυλού" θεωρεί αυτό το εδάφιο "ανάθεμα" κατά του "Ελληνισμού", ενώ είναι ακριβώς το ΑΝΤΙΘΕΤΟ! Και στην απόδοσή του στη δημοτική δεν ξεγελάει ούτε και τον πιο κουτό. Φανταστείτε λοιπόν ότι μιλάνε για δήθεν απόρριψη του "Ελληνισμού", όταν είναι δογματικά επικυρωμένο στην ορθοδοξία πως τα Ελληνικά μαθήματα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη μόρφωση των ανθρώπων, δεν γίνεται όμως αποδεκτό, να δηλώνεται πίστη στο θεολογικό τους περιεχόμενο, το οποίο φυσικά έρχεται σε αντίθεση με τον Χριστιανισμό. Και αυτό, συμβαίνει ΣΗΜΕΡΑ, σε όλο τον πλανήτη, όπου κανείς από εκείνους που σπουδάζει τα Ελληνικά μαθήματα (μαθηματικά, αρχαία τραγωδία, φιλολογία, τέχνη) δεν αισθάνεται την παραμικρή υποχρέωση να πιστέψει στους θεούς της μυθολογίας ή της ύστερης αρχαιότητας. Αυτό είπε και η Εκκλησία."


ΙΓ (ο αρθρογράφος)

«Την ίδια εποχή που εκδόθηκε το Πηδάλιο, εκδόθηκε και ένα άλλο σύγγραμμα παρόμοιο με αυτό, ονόματι «Κανονικόν» υπό του Χριστόφορου Προδρομιτου.Σημασία έχουν οι πληροφορίες που μας δίνει ο ερμηνευτής και συνασκητης του Νικοδήμου, ο Χριστόφορος. Ας δούμε, όχι πως ερμηνεύει τον Κανόνα της Λαοδικείας, αλλά ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ και τιςδιακρίσεως της μεταξύ Μαθηματικών, Αστρολογίας και Αστρονομίας.


«Ονομάζει δε ο κανών το τοιούτον ατόπημα ειδωλολατρικόν, καθότι ο πονηρός απάγων αυτούς επικαλείσθαι τον Χριστόν, βούλεται κατά μικρόν και λεληθότως εις ειδωλολατρίαν εκκυλίσαι.

Το κβ΄ κεφάλαιον του λθ΄ του εξηκοστού βιβλίου των Βασιλικών ταύτα διέξεισιν «Η μεν γεωμετρική δημοσία διδάσκεται, η δε μαθηματική κατακρίνεται. Και ο παλαιός φησι, μαθηματικήν ειπέ την αστρολογίαν» (παρά βαλσαμώνι, Αποκρίσει κζ΄ ),ήτις και απόπτυστος λογίζεται, ή επειδή διά των άλλων ειδών της μαθηματικής και γεωμετρίας προχωρεί τις και εις την λεγομένην αστρολογίαν, δια τούτο ανέφερεν ο κανών και την μαθηματικήν αστρολογίαν δε η γενεθλιαλογία (Βαρίνος).Όρα και Γρηγορίου Θεολόγου , Εις τα Φώτα, εν Γραικολατίνω, σελ,626, περί ταύτης.

Ου μόνον παρά χριστιανοίς αλλά και παρά τοις εθνικοίς μισητόν εχρημάτισε το των αστρολόγων φύλον, διό και εξόριστοι εγένοντο από Ρώμης, καθώς μαρτυρεί Δίων (βιβλ.μθ΄ ) και ο Τάκιτος (βιβλ.Ιζ΄ ). Βλέπε και Βλάσταριν, εν τω Μ΄,ΚΕΦ.Α΄. εις δύω είδη διαιρούντα την περί τους αστέρας πραγματείαν. Εις αστρονομίαν, εις ην οι δαίμονες συνήργουν. Όρα και Ιερεμίαν (ι΄.2).Οι γαρ τοιούτοι συμπεριφέρεσθαι επίστευον τα ημέτερα τοις των ουρανίων κινήσεσι και δι’αυτών προγινώσκεσθαί τινα ως αναγκαίως συμβησόμενα. Τούτω δη τω κανόνι υπόκεινται και οι τα φαντασιώδη προγνωστικά των καλανδαρίων μετά πάσης αναγινώσκοντες της προθυμίας.Οι δε αστρονόμοι ουκ απόβλητοι.Όρα και Ζωναράν και Συμεών Θεσσαλονίκης, σελ.35 και 7,27».

Καταλαβαίνουμε από τα σχόλια του πως ,η αστρολογία κάνει τον άνθρωπο να επικαλείται τον πονηρό και όχι τον Χριστό. Στο δεύτερό μας λέει ότι διδάσκεται δημόσια η γεωμετρική, ενώ η μαθηματική όχι. Μαθηματική, όμως, εννοεί την Αστρολογία εδώ σύμφωνα με τον Βαλσάμωνα και όχι τα Μαθηματικά.Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τρίτο σχόλιό του. Εδώ μας λέει ότι ήταν μισητή ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ (Ρώμη) η Αστρολογία, αφού μας παραθέτει τις μαρτυρίες του Δίωνος Κασσίου του Ιστορικού και του Τάκιτου όπου εξορίζονταν οι Αστρολόγοι. Οι αστρονόμοι όμως δεν είναι απόβλητοι. 
Ξεχωρίζει την ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.
Είναι φανερό πλέον , τι καταδικάζει ο ΛΣΤ Κανόνας της Συνόδου της Λαοδικείας κ.Δημήτρη ΜΟΥ!».


ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ
«Οι σχολιασμοί των σχολίων μου από τους σχολιαστές κατά πρώτον ήσαν επιλεκτικοί, άλλοτε ξεφεύγοντας έντεχνα τις απαντήσεις, στις αναφορές μου.Συγκεκριμένα περί των διωγμών και απάνθρωπων βασανιστηρίων που πρότεινε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Γεννάδιος ο Σχολάριος που δήλωνε συνάμα : Είμαι χριστιανός, ως εκ τούτου δεν δύναμαι... να είμαι Έλλην. Το είπε ή δεν το είπε; Περί της τήρησης του γράμματος του Νόμου (όπως γίνεται και τώρα) από τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους που στηριζόμενοι πάνω σ΄ αυτόν, έστειλαν τον Κύριο στον Σταυρό του μαρτυρίου, κλπ Τι έχετε να πείτε; Αντί τούτου αναφέρεστε κύριοι, σε δογματικές ερμηνείες : 
Α.- Του βυζαντινού χρονογράφου και θεολόγου Ιωάννη Ζωναρά, για το ποιους μαθηματικούς θεωρεί καθαρούς και ποιους εννοούσε η εν Λαοδικεία Συνόδος του 364μ.Χ . Τον ανθρώπο που επί βασιλέως Αλέξιου Α' Κομνηνού που μετά από την καθαίρεση του, από μέγα δρουγγάριο της βίγλης και πρωτασηκρήτη το 1118, έγινε μοναχός και σε τμήμα συγγραφικού του έργου κατηγορεί τον βασιλιά του, για την οικονομική του πολιτική. 
Β.- Του Ματθαίου Βλάσταρη κανονιολόγου του 14ου μ.Χ αιώνα. 
Γ.- Του Αγίου Νικοδήμου του αγιορείτη (1749-1809) του κατά κόσμον Νικόλαου Καλλιβρούτση, συγγραφέα του Πηδαλίου.
Οι ερμηνείες αυτές έγιναν μετά από 754 χρόνια η μία, 1000 χρόνια η άλλη και 1400 η τρίτη. Αν αυτός δεν είναι δογματισμός δώστε μου εσείς τον όρο τι είναι. Ας ξεσκεπάσουμε τώρα την αστρολογία από το μυστήριο που την καλύπτει. Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ άσχετος, για να μην μπορεί να διακρίνει, τι σημαίνουν αυτές οι δύο λέξεις ,αστρονομία και αστρολογία. 
Οι αστρονόμοι ασχολούνται με τις ουράνιες μετρήσεις για την εξαγωγή εξ αυτών επιστημονικών συμπερασμάτων.  Οι αστρολόγοι με τις μετρήσεις του αποφαίνονται για τις επιπτώσεις των πλανητικών κινήσεων πάνω στις επίγειες καταστάσεις, με αφετηρία την γέννηση των γεγονότων βάσει του γεωκεντρικού συστήματος του τόπου.  Για όσους δεν έχουν μελετήσει αστρολογία , τους λέω, πως μελετώντας την, δεν θα συναντήσουν πουθενά μαγικές ή παγανιστικές πρακτικές, αλλά μόνο αστρολογικούς κανόνες και παραμέτρους.  Αν κάποιοι την παρουσιάζουν σαν μυστήριο σκοτεινό, είναι γιατί δεν έκαναν τον κόπο να την μελετήσουν, ας την μελετήσουν δεν θα μολυνθούν, αυτό κάνουν αλώστε και οι βιοχημικοί για να εντοπίσουν τα μικρόβια και τους ιούς.  Τώρα αν παρουσιάζονται κάποιοι άσχετοι σαν αστρολόγοι για να παραπλανούν τον κόσμο – και υπάρχουν χιλιάδες – δεν ευθύνονται οι πραγματικοί μελετητές της. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και με τους κομπογιανήτες όλων των τεχνών και επαγγελμάτων. Ας επανέλθουμε τώρα στην ιδιότητα των τριών μάγων της Γέννησης.  Ξέρετε εσείς, έναν και μόνο αστρονόμο που να ασχολείται με γεννήσεις παιδιών στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Αν ξέρετε πέστε μου σας παρακαλώ και μένα να το ψάξω..
Με γεννήσεις ασχολούνται μόνο οι αστρολόγοι με αυτή τους την ιδιότητα αναφέρονται στο κατά Β΄Ματθαίον  Μήπως η έκδοση της Καινής Διαθήκης μετά συντόμου ερμηνείας του καθηγητού της Θεολογίας Παν. Ν. Τρεμπέλα , που αναφέρει στην ερμηνεία της τους μάγους της Γέννησης Του Κυρίου « σαν σοφούς αστρολόγους » είναι λανθασμένη. Μήπως η έκδοση αυτή, με εγκρίσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Πατριαρχείων Αντιοχείας, Αλεξάνδρειας, Ιεροσολύμων, Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής Κύπρου είναι κακόδοξη. Απαντήστε μου. Περιμένω».


Κώστας Γ.
Είναι εντελώς δυσάρεστο σε μια συζήτηση να δίνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την αποσαφήνιση μιας παρανόησης, και τελικά να μας ξαναρωτούν: "είπε ή δεν είπε, Είμαι χριστιανός, ως εκ τούτου δεν δύναμαι να είμαι Έλλην."


Αν διαβάζατε το άρθρο στο οποίο σας παρέπεμψα, απαντάει ΑΚΡΙΒΩΣ σε αυτό. Ο Γεννάδιος με το "Έλλην" στο σημείο εκείνο, μιλάει για θρησκεία. Ως χριστιανός δηλ. δεν μπορώ να είμαι ειδωλολάτρης, όπως ο Πλήθων Γεμιστός!!!

Έλεος δηλ! Δεν μιλάει για Ελληνικό Έθνος, αλλά μιλάει για το "Έλλην" με τη σημασία του "ειδωλολάτρης". Οι μαρτυρίες από το έργο του ότι είχε απολύτως ελληνική εθνική συνείδηση είναι πάρα πολλές για να λέτε κάτι τόσο άστοχο! Διαβάσατε στην ιστοσελίδα που σας παρέπεμψα με πόσες φράσεις σας διαψεύδει; Όχι, δεν διαβάσατε! Διαβάστε μία, τώρα:

"Οι πατέρες ημών, Ελλήνων γάρ εσμεν παίδες, πολλώ πλείους ημών, και σοφώτεροι δε ουχ ημών μόνον, αλλά και σου και ει τις άλλος κοινωνεί σοι της δόξης, Πλάτων, Αριστοτέλης εκείνος, Πυθαγόρας, Αναξαγόρας, πολύς μεν φιλοσόφων εσμός, πολλά δε ρητόρων έθνη".

Δηλαδή: "Οι πατέρες μας, διότι είμαστε παιδιά Ελλήνων, ήταν πολύ καλλίτεροί μας και σοφώτεροι, αλλά όχι μόνον από εμάς, αλλά και από εσένα και από οποιανδήποτε άλλο που έχει τις ίδιες με σένα απόψεις. Ο Πλάτωνας, εκείνος ο σπουδαίος ο Αριστοτέλης, ο Πυθαγόρας, ο Αναξαγόρας, οι αμέτρητοι φιλόσοφοι και οι ατέλειωτες ομάδες των ρητόρων"!

Επίσης, για τον Τρεμπέλα σαφέστατα κάνετε λάθος επειδή σαφώς, δεν γνωρίζετε το έργο του.

Ο ΙΔΙΟΣ ο Τρεμπέλας χαρακτηρίζει την αστρολογία ως ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ που οδηγεί τον λαό στη δεισιδαιμονία!

Αυτά γράφει ο ΙΔΙΟΣ σε άλλο βιβλίο του:

"...αι μυστηριακαί θρησκείαι ήσαν, ως είπομεν, συνδεδυασμέναι καισυνυφασμέναι μετά ψευδεπιστήμης τινός, της αστρολογίας και μετά ψευδοθρησκείας τινός, της μαγείας [...] και εγίνοντο αιτία εις το να υποτρέφηται παρά τω λαώ η ευπιστία και ο τρόμος της δεισιδαιμονίας..."
(Τρεμπέλας Ν. Παν., 'Μυστηριακαί Θρησκείαι και Χριστιανισμός', σελ. 75)


ΙΓ (ο αρθρογράφος)
«Αποδεικνύεται η αδυναμία σας κ. Δημήτρη ΜΟΥ!
Εμείς όπως είδατε εδώ μέσα μιλάμε από τις πηγές και δεν λέμε ότι μας κατέβει χωρίς μετά να μπορούμε να το υποστηρίξουμε.Συγκεκριμένα.

Είπατε στο πρώτο σχόλιό σας ότι καταδικάστηκε η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Σας δείξαμε την εκτίμηση των Εκκλησιαστικών συγγραφέων για αυτή με παραπομπές μέσα από τις πηγές. Περιμένω να παραδεχθείτε το ολίσθημά σας αυτό, ώστε να αποδείξετε ότι είστε σοβαρός άνθρωπος και συζητάτε με βάση τις πηγές .

Είπατε στο πρώτο σχόλιό σας ότι ο Κανόνας ΛΣΤ της Συνόδου της Λαοδικειας ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τα Μαθηματικά. Σας δείξαμε τι εννοεί Μαθηματικά εκεί ο Κανόνας με ερμηνείες μέσα από τις πηγές και από τους Κανονολόγους. Αντ’ αυτού μη έχοντας τι να πείτε, μας παραθέτετε βιογραφικά των Κανονολόγων που εύκολα μπορεί να βρει κάποιος στο Internet. Ο κάθε Εκκλησιαστικός Κανόνας κ. Δημήτρη Μου ερμηνεύεται με βάση τους Κανονολόγους, όπως κάθε νόμος του Συντάγματος ερμηνεύεται με βάση τους Δικηγόρους – Νομικούς και όχι με βάση του τι πιστεύω εγώ ή εσείς. Πλήρης αδυναμία αλλά και πονηριά διακρίνω σε εσάς κ. Δημήτρη ΜΟΥ αφού δεν είστε ευθύς άνθρωπος να παραδεχθείτε πως κάνατε λάθος περί των δυο πρώτων θεμάτων ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ O IΔΙΟΣ ΑΝΟΙΞΑΤΕ. Ισως Νομίσατε ότι εδώ ο Αντιαιρετικός είναι ένα μπλογκ της Πλάκας και έτσι μπήκατε να κάνετε διάλογο ,αλλά όταν έπεσαν οι πηγές (ένα μέρος των πηγών ,δεν τις παραθέσαμε όλες) και σας ξεσκέπασαν ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΤΕ ΚΑΝ ΣΤΑ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΤΕ. Τότε γνωρίσατε ότι ο,τι λέμε εδώ μέσα δεν είναι προβλέψεις ή προσωπικές γνώμες… ανυπόστατες. Νομίσατε ότι εδώ είναι εκπομπή αλλά τουναντίον. Εδώ πληροφορούμε τους αναγνώστες μας μέσα από τις πηγές, ώστε να μην διαβάζει τη γνώμη μας, αλλά τη γνώμη των Πατέρων. Καλώς ήρθατε στον Αντιαιρετικό κ. Δημήτρη Μου! Τώρα είδατε «τι εστι» Αντιαιρετικός. Παραδεχθείτε τα ολισθήματά σας αυτά και συνεχίζουμε και στα άλλα τα θέματα. Ένα ένα όμως, όχι τουρλού τουρλού για να μην ξέρει ο αναγνώστης τι διαβάζει». 

Δείτε κ.Δημήτριε Παπέυ Μου ότι 
είναι σωστή η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ερμηνεία του Κανονολόγου Χριστοφόρου Προδρομίτη, γιατί συμφωνεί και με τους νεώτερους Επιστήμονες : 
«Το κβ΄ κεφάλαιον του λθ΄ του εξηκοστού βιβλίου των Βασιλικών ταύτα διέξεισιν «Η μεν γεωμετρική δημοσία διδάσκεται, η δε μαθηματική κατακρίνεται.Και ο παλαιός φησι, μαθηματικήν ειπέ την αστρολογίαν» (παρά βαλσαμώνι, Αποκρίσει κζ΄ ),ήτις και απόπτυστος λογίζεται, ή επειδή διά των άλλων ειδών της μαθηματικής και γεωμετρίας προχωρεί τις και εις την λεγομένην αστρολογίαν, δια τούτο ανέφερεν ο κανών και την μαθηματικήν αστρολογίαν δε η γενεθλιαλογία (Βαρίνος).Όρα και Γρηγορίου Θεολόγου , Εις τα Φώτα, εν Γραικολατίνω, σελ,626, περί ταύτης».

Εδώ μας λέει ο Χριστόφορος πως "κατακρίνεται η Μαθηματική, και πως με τον ορό Μαθηματικήν εννοούμε την Αστρολογία 
«δια τούτο ανέφερεν ο κανών και την μαθηματικήν αστρολογίαν δε η γενεθλιαλογία, μαθηματικήν ειπέ την αστρολογίαν»".

Στο Βιβλίο του «Ερμηνευτικά Μελετήματα» ο Βας. Στογιάννος, σελ.524 και 527,παραθέτει ορισμένα στοιχεία της μαντικής τέχνης και επικαλείται έναν ξένο ερευνητή.

[«Στα ομηρικά έπη ίσως ανάγεται και η διαίρεση της μαντικής σε ένθεη ή άτεχνη και έντεχνη (βλ.Οδύσσεια Υ.100-101), που δέχεται και ο Πλάτωνας (Φαιδρός 244D),οι στωικοί (Ψ.Πλούταρχος, Βίος Ομήρου 212) και φυσικά ο Κικέρωνας (De divination 1,11).Στη συνέχεια θα απαριθμήσουμε αρχικώς ορισμένα είδη έντεχνης μαντικής με τη σειρά που τα διαπραγματεύεται ο Boucher – Leclercq, χωρίς να συμμεριζόμαστε την άποψη του πως η σειρά αποδίδει και τη χρονολογική τους τάξη (μν.άρθρο,295 ε.) και ακολούθως θα ασχοληθούμε με την ένθεη μαντική.

Στην Έντεχνη μαντική κατατάσσονται τα εξής είδη : 
8. Στη Μαθηματική μαντική τέχνη ανήκουν η Αστρολογία, η μορφοσκοπια ή χειρομαντεία και τα διάφορα είδη της αριθμομαντείας (όπως ο γνωστός σε όλους ψηφισμός, η αριθμητική αξία δηλ. των ονομάτων με βάση την αντιστοιχία των γραμμάτων με αριθμούς)..]

Άρα ,λέγοντας Μαθηματικά κ. Δημήτριε Παπέυ δεν εννοούμε τα Μαθηματικά που ξέρουμε στο σχολείο αλλά την «Μαθηματική μαντική τέχνη», της οποίας αποτελεί μέρος η Αστρολογία σύμφωνα με τον Boucher – Leclercq. 

Σωστές είναι ΚΑΙ οι ερμηνείες των Κανονολόγων (Βαλσαμώνα και του Ζωναρά) περί της διακρίσεως, γιατί συμφωνούν κ. Δημήτριε Παπέυ Μου, και με τους νεώτερους Επιστήμονες : 
«Αστρονόμοι και αστρολόγοι εκαλούντο οι αποτελούντες την τάξιν των Μαθηματικών οίτινες εθεωρούντο «οι τα ουράνια σώματα δοξάζοντες έχειν την του παντός κυριότητα και κατά την κίνησιν τούτων διοικείσθαι τα καθ’ημάς» ήτοι δε παλαιόθεν συγκεχυμένη η ιδιότης αμφοτέρων Μαθηματικών καλουμένων θεωρουμένη συλλήβδην έχουσα ασυμβίβαστος δια το αξίωμα του κληρικού (καν. ΛΣΤ Λαοδικειας –Σ.Γ.203).Εν τη παρόδω των αιώνων διαχωρίζεται η έννοια της Αστρονομίας ως καθ’αυτό ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ επιτρεπομένης ΠΑΝΤΙ ως και Κληρικώ της σπουδής αυτής από της Αστρολογίας θεωρουμένης ως μαντείας (κατά την υπό του Ζωναρα –Σ.Γ.204-205) και του Ματθαίου Βλασταρη, Σύνταγμα Μ ,α (ΛΣΤ 359) διδομένη ορθήν ερμηνείαν εις τον κανόνα ΛΣΤ Λαοδικείας».


Να βγείτε αμέσως κ.Δημήτριε Παπέυ και να παραδεχθείτε ότι ήταν λάθος τα όσα προσάψατε στην Εκκλησία, όταν ισχυρισθήκατε πως η τελευταία καταδίκασε τα Μαθηματικά δια του ΛΣΤ΄ Κανόνα της Λαοδικείας. 


Αναμένουμε να το κάνετε, ώστε να προχωρήσουμε και στα αλλά θέματα που θίξατε.


ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ
«Για το τι εννοούσε η Σύνοδος της Λαοδικείας, μου ζητάτε να σας ζητήσω συγνώμη σχετικά με την λέξη «μαθηματικά», στηριζόμενοι σε κανονολόγους που δεκάδες αιώνες μετά, ερμήνευσαν την λέξη αυτή. Παραθέτετε προς τούτο, γνώμες και γνωματεύσεις για να δικαιολογηθείτε, ως προς την ετυμολογία της λέξεως. Άρα παραδέχεστε πως πριν από αυτές τις γνωματεύσεις, δεν υπήρξε ερμηνεία της. Τα μαθηματικά όμως ήταν γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων και ήσαν γνωστοί οι κλάδοι τους. Επομένως αν πριν από τις θεολογικές αναλύσεις, που έγιναν εκ των υστέρων, αν κάποιος ασχολείτο με αυτά, θα ήταν υπόλογος απέναντι στην εκκλησία για το επάγγελμα που εξασκούσε; Θα μου πείτε, όχι, γιατί η εκκλησία, αυτό το είχε υπ’ όψη της. Αν είναι έτσι, γιατί δεν θα το διευκρίνιζε αμέσως και θα περίμενε, τόσους πολλούς αιώνες μετά να το διευκρινίσει;
Όσο για θεωρίες της σύγχρονης αστρονομίας την οποία αποκαλείτε μοναδική ΕΠΙΣΤΗΜΗ, που αναφέρεται στην μεγάλη έκρηξη πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια , και στην υλιστική θεωρία της εξέλιξης, που την συνοδεύει, σας ερωτώ την παραδέχεστε;
Ασφαλώς και όχι, όπως κι’ εγώ. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα παραδεχόσαστε την βιβλική χρονολόγηση του 5.508 π.Χ από κτήσεως κόσμου, κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία και την εκ χοός δημιουργία του ανθρώπου. Τώρα είδατε «τι εστι» Αντιαιρετικός που μου γράφετε με καμάρι.
Ακόμα αντί να μου απαντήσετε, αν είναι έγκριτη, η έκδοση της Καινής Διαθήκης, με την ερμηνεία του Παν. Τρεμπέλα, που αναφέρει τους ανθρώπους που είδαν το αστέρι της Γέννησης , σαν «σοφούς αστρολόγους» μου αναφέρετε ότι σε άλλο του βιβλίο του, ο συγγραφέας, αποκαλεί την αστρολογία ψευδεπιστήμη ( Μυστηριακαί Θρησκείαι και Χριστιανισμός', σελ. 75) Την διγλωσσία την συναντάμε τακτικά, αυτό μήπως θα έπρεπε να το ερμηνεύσουμε , ότι ψευδοεπιστήμονες προσκύνησαν τον Χριστό; Ψάξτε μια απάντηση. Επειδή δικαιολογείτε και τα αδικαιολόγητα, πέστε μου. 
Αν αποκαλείτε το Θεό μας, «Άγιο», γιατί τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον αποκαλείτε «Παναγιώτατο». Είναι ο Θεός μας πιο κάτω από τους υπηρέτες του;  ( Αγιος, Αγιότερος, Αγιότατος , Πανάγιος, Παναγιώτερος, Παναγιώτατος- Υπερθετικός βαθμός όχι του Αγίου, αλλά του Πανάγιου ) Αν αυτό δεν είναι ΑΙΡΕΣΗ τότε τι είναι; Ξέρω, θα με μπλέξετε με τα ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΑ σας τεχνάσματα. Τα λόγια όμως του Κυρίου μας είναι ξεκάθαρα: Ιω ΙΓ-16. αμήν αμήν λέγω υμίν, ουκ έστι δούλος μείζων του κυρίου αυτού, ουδέ απόστολος μείζων του πέμψαντος αυτόν.
Τώρα είδατε «τι εστι» Αντιαιρετικός. 
Ευχαριστώ και έτσι τελειώνω, την ατέρμονα μεταξύ μας συζήτηση».


Στέλιος
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Από επιστολή του Μ. Φώτιου...
«Ερευνάτε ου μόνον τας γραφάς αλλά και την γεωμετρικήν τέχνην» (Β. Σπανδάγου-Ρ. Σπανδάγου-Δ. Τραυλού, Οι θετικοί επιστήμονες της βυζαντινής εποχής, εκδ. Αίθρα, σ.14). 

"Αν λάβουμε τώρα υπόψη μας πόσο ελάχιστα ευνοϊκό ήταν ένα τέτοιο υπόβαθρο, είναι πράγματι εκπληκτικό που οι Βυζαντινοί κατάφεραν στα περισσότερα από χίλια χρόνια ιστορίας τους να διαφυλάξουν και να παραδώσουν τα κύρια μαθηματικά και αστρονομικά έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας» (Hunger H., Βυζαντινή λογοτεχνία, τ. Γ’, σ. 18).

Δεν ειναι δυνατόν να τα καταδικάζουν και να τα διαφυλάττουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Οι εξηγήσεις που δίνει ο άγιος Νικόδημος και οι υπόλοιποι είναι σωστές. Μόνο το αποκρυφιστικό στοιχείο καταδικάστηκε, αλλά κατανοώ τον λόγο που δεν το παραδέχεστε. Αλλά σημασία έχει η ιστορική αλήθεια.


ΙΓ (ο αρθρογράφος)
Μας κάνετε και γελάμε εδώ μέσα κ.Δημήτριε Παπέυ, το έχετε καταλάβει. Έτσι συζητάτε στις εκπομπές, λέγοντας ότι σας κατεβαίνει, και μετά βγαίνετε και ψέγετε τον Χρηστάκη και τον κάθε Χρηστάκη που τολμά να πει τα πράγματα με το όνομά τους;;;

Καταλαβαίνετε ότι έχετε γίνει ρεζίλι στους αναγνώστες ;;

1.Λέτε : 
«μου ζητάτε να σας ζητήσω συγνώμη σχετικά με την λέξη «μαθηματικά», στηριζόμενοι σε κανονολόγους που δεκάδες αιώνες μετά, ερμήνευσαν την λέξη αυτή. Παραθέτετε προς τούτο, γνώμες και γνωματεύσεις για να δικαιολογηθείτε, ως προς την ετυμολογία της λέξεως. Άρα παραδέχεστε πως πριν από αυτές τις γνωματεύσεις, δεν υπήρξε ερμηνεία της».

Δεν είναι Κανονολόγος ο Boucher – Leclercq επειδή συμφωνεί με τους Βυζαντινούς Ερμηνευτές του Κανόνα. Δεν θα βαπτισθεί κανονολόγος ένας Επιστήμονας σχεδόν της εποχής μας (ο Boucher – Leclercq) επειδή δεν συμφωνεί μαζί σας!. Μου φαίνεται κ. Δημήτριέ Παπέυ Μου ότι εκτός από τα Ταρώ δεν γνωρίζετε τίποτε άλλο.

Δεν είναι Κανονολόγοι οι Αρχαίοι Συγγραφείς που διαιρούν την Μαντική Τέχνη σε : [«Στα ομηρικά έπη ίσως ανάγεται και η διαίρεση της μαντικής σε ένθεη ή άτεχνη και έντεχνη (βλ.Οδύσσεια Υ.100-101), που δέχεται και ο Πλάτωνας (Φαιδρός 244D),οι στωικοί (Ψ.Πλούταρχος, Βίος Ομήρου 212) και φυσικά ο Κικέρωνας (De divination 1,11).Μέρος της Έντεχνης μαντικής τέχνης είναι και η Μαθηματική μαντική τέχνη στην οποία ανήκει η Αστρολογία.

Βλέπετε τι γράφετε , ή μας περάσατε σαν αυτούς που σας παίρνουν τηλέφωνο και κάθονται και σας ακούνε παθητικά σε ο,τι τους λέτε;;;


2..Λετε : 
«Επομένως αν πριν από τις θεολογικές αναλύσεις, που έγιναν εκ των υστέρων, αν κάποιος ασχολείτο με αυτά, θα ήταν υπόλογος απέναντι στην εκκλησία για το επάγγελμα που εξασκούσε; Θα μου πείτε, όχι, γιατί η εκκλησία, αυτό το είχε υπ’ όψη της. Αν είναι έτσι, γιατί δεν θα το διευκρίνιζε αμέσως και θα περίμενε, τόσους πολλούς αιώνες μετά να το διευκρινίσει;»

Μα το έχουν αναλύσει οι κανονολόγοι το γιατί! Διαβάζετε τι σας γράφουμε η είστε μαθημένος μόνο να σας ακούνε, σαν αυτούς που σας παίρνουν τηλέφωνο;;; Δεν σας πήραμε τηλέφωνο για προβλέψεις εμείς κ.Δημήτριε Παπευ Μου, μπλογκ είναι εδώ. Εγώ σας απαντώ με βάση το πρώτο σχόλιό σας. Λύσαμε τα θέματα που θέσατε στο πρώτο σχόλιό σας ώστε να περάσουμε στα άλλα;;; Είπατε πρώτα για την Ελληνική Γραμματεία και έπειτα για τα Μαθηματικά. Σας έδειξα και εγώ και οι άλλοι ότι κάνετε λάθος.Αν’αυτού κάνετε και τον πονηρό, αποφεύγοντας να παραδεχθείτε τα σφάλματά σας. Για το θέμα με τον Σχολάριο και τη λέξη «Έλλην» πάλι σας απάντησε με τεκμήρια ο άλλος συνομιλητής σας.Παραδεχθείτε τα σφάλματά σας. Μετά από αυτά έχει σειρά το θέμα με τους Μάγους .Έτοιμη την έχω την απάντηση ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ μέσα από τους Πατέρες, εδώ και δύο μέρες.


ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ
Για να μην μακρηγορήσω, σας αναφέρω μόνο έναν από τους χιλιάδες σοβαρούς μελετητές της αστρολογίας, τον αστρονόμο Κέπλερ.
Ο Γιοχάνες Κέπλερ (Johannes Kepler) Γερμανός αστρονόμος (27 Δεκεμβρίου 1571 – 15 Νοεμβρίου 1630) και καταλυτική φυσιογνωμία στην επιστημονική επανάσταση των νεότερων χρόνων. Υπήρξε επίσης μαθηματικός και συγγραφέας, ενώ άσκησε κατά καιρούς και την αστρολογία. Θεσμοθέτησε τους «Νόμους του Κέπλερ» για την κίνηση των πλανητών, που γίνονται δεκτοί από τους αστρονόμους μέχρι και σήμερα:
Νόμος των ελλειπτικών τροχιών.
Νόμος των ίσων εμβαδών
Νόμος των περιόδων:
Πηγή: Βικιπαίδεια

Όταν κατηγορείτε κάτι, θα πρέπει τουλάχιστον, να γνωρίζετε το αντικείμενο, που κατηγορείτε.  Εσείς που γνωρίζετε τα πάντα, στην ερώτησή μου, για θεολογικό θέμα, που υποτίθεται είστε ειδικοί:
Στο αν δηλαδή, ο Οικουμενικός πατριάρχης, θα πρέπει να έχει την προσφώνηση «παναγιώτατος» όταν ο Ίδιος ο Θεός μας έχει τον τίτλο «άγιος» υποβαθμίσατε τα λόγια του ίδιου του Κυρίου μας:
Ιω ΙΓ-16. αμήν αμήν λέγω υμίν, ουκ έστι δούλος μείζων του κυρίου αυτού, ουδέ απόστολος μείζων του πέμψαντος αυτόν.


Στέλιος
Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω , αφού βλέπω να μην απαντάτε επί της ουσίας. Να μην χάσετε και το ψωμάκι σας κιόλας. 

Απλά θα αναφέρω τα εξής σχετικά με το "Παναγιώτατος". Αυτή η προσφώνηση μεταβαίνει στην ιδιότητα και όχι στο πρόσωπο, επομένως το εδάφιο που λέτε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θέλετε να πείτε. 

Ο άγιος Ιγνάτιος ήδη απο τον δεύτερο αιώνα, στην επιστολή του προς Μαγνησιοίς αναφέρει 
" προκαθημένου του επισκόπου εις τόπον θεού και των πρεσβυτέρων εις τόπον συνεδρίου των αποστόλων...".

Τον επίσκοπο Σμύρνης, Πολύκαρπο, τον ονομάζει 
"θεομακαριστότατε" (Πρός Πολύκαρπο). 

Κατά την λογική σας, κάνει λάθος ο άγιος Ιγνάτιος. Αυτά υπάρχουν στο βιβλίο του κου Κρικώνη ''Αποστολικοί Πατέρες'', όπου από την μια έχει το κείμενο και στην άλλη την μετάφραση. O Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας διδάσκει ότι 
η τιμή στον ιερέα μεταβαίνει στον ίδιο τον Κύριο Ιησού Χριστό. Έτσι, και οι προσφωνήσεις τιμάν ουσιαστικά τον ίδιο τον Θεό. 

Ας αφήσουμε, επιτέλους, τους Πατέρες μας να μας διδάξουν τα θεία λόγια.

"Ας το ακούσουν οι σημερινοί, πόσα προνόμια έδιναν την παλαιάν εποχή εις τους ιερείς των ειδώλων, και ας διδαχθούν λοιπόν να παρέχουν έστω και την ιδίαν τιμήν εις εκείνους που έχει ανατεθεί το έργον της διακονίας του Θεού των όλων. Διότι, αν εκείνοι, αν και εζούσαν μέσα εις την πλάνην και ελάτρευαν τα είδωλα, επειδή ενόμιζαν με αυτό οτι απονέμουν πολύ μεγαλυτέραν αμοιβή εις τα είδωλα, απέδιδαν δια τούτο είς του υπηρέτας των ειδώλων τόσον μεγάλας τιμάς, πόσοι κατακρίσεως άξιοι δεν θα ήσαν οι σημερινοί που αποστερούν την υπηρεσίαν αυτήν προς τους ιερείς; Ή δεν γνωρίζετε ότι η τιμή μεταβαίνει εις τον Κύριον των όλων; Μή λοιπόν συγκεντρώνεις την προσοχήν σου προς εκείνον που δέχεται την τιμήν. Διότι δεν οφείλεις να κάμεις δι'αυτόν εκείνα που ημπορείς να κάμης, αλλά δι'εκείνον που υπηρετεί, δια να λάβεις πλουσιοπάροχα και τας αμοιβάς απο εκείνον. Δια τούτο και έλεγεν, <> και << Ο δεχόμενος προφήτην εις όνομα προφήτου, μισθόν προφήτου λήψεται>>. 
(Ιωάννου Χρυσοστόμου έργα, τόμος 5, ΕΠΕ)



ΙΓ (ο αρθρογράφος)
Συνεχίστε να γράφετε κ. Δημήτριε Παπέυ, ώστε να εκτίθεστε περισσότερο.

Λέτε : 
«Αν οποιοσδήποτε διαβάσει την σειρά των σχολίων θα καταλάβει πως πέρα από τον φανατισμό σας, ...- δεν έχετε να προτάξετε τίποτε άλλο».

Στο πρώτο σχόλιό σας ισχυρισθήκατε ότι καταδικάστηκαν από την Εκκλησία : 1.H Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και 2.Τα μαθηματικά.
Εμείς , στην απάντησή μας, δεν σας είπαμε τη γνώμη μας, όπως κάνατε εσείς, αλλά αντιπαρατάξαμε τι λέγουν οι Κανονολόγοι, οι Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς και οι Σύγχρονοι Επιστήμονες.! Εσείς στην απάντησή σας μας είπατε τη γνώμη σας, λες και είμαστε πελάτες σας και σας πήραμε τηλέφωνο να μας κάνετε προβλέψεις.

Όπως αυτοί δεν αμφισβητούν ότι λέτε , έτσι νομίσατε ότι θα κάνουμε κι εμείς εδώ.
Ποιός το λέει ότι καταδίκασε η Εκκλησία την Αρχαία Γραμματεία ;;; Μα ο κ.Παπέυ! Αααα, αν το λέει ο κ.Παπέυ πρέπει να το δεχθούμε ασυζητητί.Δεν είμαστε πελάτες σας κ.Παπέυ εδώ μέσα, το έχετε καταλάβει αυτό;;;

Επόμενο είναι το θέμα των Μάγων. Εκτός αυτού ανοίξατε κι άλλα 4-5 θέματα.Όταν δεν απαντάτε στο ένα θέμα και ανοίγετε άλλα θέματα, την ίδια ώρα, όπως κάνατε εσείς, τότε ο αναγνώστης βλέπει την αδυναμία σας.

2. Λέτε : «Ο Γιοχάνες Κέπλερ (Johannes Kepler) Γερμανός αστρονόμος (27 Δεκεμβρίου 1571 – 15 Νοεμβρίου 1630) και καταλυτική φυσιογνωμία στην επιστημονική επανάσταση των νεότερων χρόνων». Πηγή: Βικιπαίδεια

Ααααααα !!!! Τι βλέπω! Αποφασίσατε επιτέλους να μας παραπέμψετε και κάπου αλλού, εκτός από τις προσωπικές γνώμες και προβλέψεις σας;;;.

Ας δούμε τι ΑΛΛΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΒΙΒΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΨΑΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΔΕΙΞΑΤΕ.

«Ο Κέπλερ περιφρονούσε τους αστρολόγους που ικανοποιούσαν τις ορέξεις των απλών ανθρώπων χωρίς γνώση των γενικών και αφηρημένων κανόνων, αλλά είδε τη σύνταξη αστρολογικών προγνώσεων ως το μόνο δυνατό τρόπο για να συντηρήσει την οικογένειά του, ιδίως μετά την έναρξη του φοβερού και άκρως καταστρεπτικού για την πατρίδα του «Τριακονταετούς Πολέμου»». Πηγή ¨Βικιπαίδεια, λήμμα «Γιοχάννες Κέπλερ».

Άρα κ.Δημήτριε Παπέυ Μου, αναγκάστηκε με λίγα λόγια να εξασκήσει την Αστρολογία για βιοποριστικούς λόγους ,ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με την Αστρονομία, ενώ πρώτα ο ίδιος περιφρονούσε τους Αστρολόγους. Αργότερα βέβαια , είχε υιοθετήσει μια ενδιάμεση στάση μεταξύ «υπέρ» και «κατά» προς την Αστρολογία.

Η Βικιπαίδεια που μας παραθέσατε αναφέρει πως η Αστρολογία είναι Ψευδοεπιστήμη- προκατάληψη, και απέτυχε επανειλημμένα να αποδείξει την αξία της 
: "Η Αστρολογία είναι μια τέχνη με μακραίωνη παράδοση αλλα θεωρείται σήμερα, αναλόγως την αστρολογική σχολή σκέψης, ως ψευδοεπιστήμη[1], παραεπιστήμη ή απλή προκατάληψη[2] μιας και απέτυχε επανειλημμένα να αποδείξει την αξία της σε αριθμό ελεγχόμενων μελετών. [2][3]. Επιστήμονες όπως ο ψυχολόγος Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ[4], διερεύνησαν την αστρολογία στα πλαίσια της υπόθεσης μη αιτιατών αρχών, (π.χ. συγχρονικότητα)[5].Η Αστρολογία δεν πρέπει να συγχέεται με την Αστρονομία, την επιστημονική μελέτη των ουρανίων σωμάτων. Αν και έχουν κοινές ρίζες από την εποχή των Βαβυλωνίων και Αιγυπτίων αστροπαρατηρητων, η αστρονομία έχει προοδεύσει σε κοινά αποδεκτή επιστήμη, ενώ η αστρολογία όχι". Πηγή ¨Βικιπαίδεια, λήμμα «Αστρολογία»


Λέτε : 
«Αυτός δεν είναι ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΣ αγώνας που κάνετε ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ και φανατικός είναι,
από άτομα με υπέρμετρη έπαρση για το άτομό τους, του τύπου – μας κάνετε και γελάμε εδώ μέσα, το έχετε καταλάβει, έχετε γίνει ρεζίλι,…»


Κοιτάξτε τον εαυτό σας που γίνεστε ρεζίλι σε κάθε σχόλιο εδώ μέσα κι αφήστε μας εμάς. Να πως γίνατε ρεζίλι : Μας παραθέσατε τον Γιοχάννες Κεπλερ που κατηγορούσε τους Αστρολόγους!.

Συνεχίστε κ. Δημήτριε Παπέυ, όσο περισσότερο γράφετε εδώ μέσα στον Αντιαιρετικό, άλλο τόσο θα φαίνεται η τακτική σας, και την ίδια ώρα από εμάς θα πέφτουν οι παραπομπές σε Επιστήμονες τωρινούς και παλαιούς.


Κώστας Γ
Καταρχάς, η λέξη Αστρολόγος δεν έχει μόνο μία σημασία:

"Τόσο στην Αρχαία Ελλάδα όσο και σε νεότερους χρόνους και στις μέρες μας κατεξοχήν, τα άστρα και η μελέτη τους έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στις αντιλήψεις αρκετών ανθρώπων Έτσι, ήδη στην Αρχαία δημιουργήθηκαν η επιστημονική μελέτη των άστρων, η αστρονομία, και ο αστρονόμος, αλλά και η εμπειρική (συχνά μαγική, μυστικιστική και παραπλανητική) ερμηνεία των άστρων, η αστρολογία, και ο αστρολόγος (αρχικά μάλιστα ο αστρολόγος σήμαινε ό,τι και ο αστρονόμος, που πρωτοαπαντά στον Πλάτωνα)"
(Μπαμπινιώτης Γεώργιος, 'Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας', 2η έκδ. εμπλουτισμένη, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα 2005, σελ. 302).

Το κρατάμε αυτό, για να αποδείξουμε ότι ο Τρεμπέλας παρ' όλο που γράφει τη λέξη "αστρολόγος" δεν εννοεί το ΔΙΚΟ σας επάγγελμα!

Είναι δεδομένο ότι ο Τρεμπέλας ονομάζει δεισιδαιμονία και ψευδο-επιστήμη την αστρολογία στο βιβλίο που προαναφέραμε. Επίσης όμως, για να μην έχετε και ψευδαίσθηση ότι η Βίβλος είναι υπέρ της αστρολογίας, διαβάζουμε στον προφήτη Ησαΐα τα εξής, τα οποία πάλι μεταφράζει ο Τρεμπέλας:

Ησαΐας, 47,13-15, μετάφραση Τρεμπέλα:
13. Έχεις πολύ κοπιάσει με τας συμβουλάς των πολυπληθών συμβούλων σου. Ας σταθούν λοιπόν, ας σηκωθούν όρθιοι και ας σε σώσουν οι αστρολόγοι του ουρανού. Αυτοί που παρατηρούν τας κινήσεις των αστέρων, ας αναγγείλουν εις σε, τι μέλλει να σου συμβή και τι θα έλθη επί σου.
14. Ιδού όλοι οι αστρολόγοι σαν φρύγανα επί πυρός θα κατακαούν και δεν θα γλιτώσουν την ζωήν των από την φλόγα διότι θα μεταβληθής, ω Βαβυλών, εις άνθρακας αναμμένους διά να καθίσουν ούτοι εις αυτούς.
15. Αυτοί, που ούτε τους εαυτούς τους δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν, θα είναι βοήθεια σου! Εκοπίασας εν τη μετ' αυτών αναστροφή και εμπιστοσύνη σου από την νεότητα σου. Άνθρωπος υπόκειται εις πλάνην και επλανήθη σαν άνθρωπος, συ όμως επλανήθης τόσον πολύ, ώστε δεν θα υπάρχη σωτηρία διά σε
.

Και προσθέτει ο Τρεμπέλας σε υποσημείωση:

"Ενταύθα δε οι αστρολόγοι και λοιποί μάγοι λέγονται μετάβολοι και έμποροι, ως εκμεταλλευόμενοι τους απλουστέρους και πλουτίζοντες εαυτούς διά της ασκήσεως των αποκρύφων τεχνών".
(Τρεμπέλας Ν. Παν., 'Υπόμνημα εις τον Προφήτην Ησαΐαν', 3η έκδ., 'Ο Σωτήρ', Αθήνα 1990, σελ. 541-542)


Κατά συνέπεια αγαπητέ κύριε μην παριστάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε για πιο λόγο σας παρέπεμψα σε άλλο βιβλίο του! Ο Τρεμπέλας κρίνει πολύ αρνητικά τους αστρολόγους ως ψευδοεπιστήμονες, ως δεισιδαίμονες, ως εκμεταλλευτές. ΑΡΑ, με το "αστρολόγοι" του Ματθ. 2,1, είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ ο Τρεμπέλας να εννοεί αυτό που εσείς θέλετε να εννοεί! Δεν θέλει εξυπνάδα για να το καταλάβετε.  Προφανώς ο Τρεμπέλας με την λέξη "αστρολόγοι" εννοεί παρατηρητές των άστρων και σίγουρα, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΑΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ του όρου.


ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ
Τα αποσπασματικά κείμενα δείνουν άλλη εντύπωση γι΄αυτό δώσατε μέρος του κειμένου για να ρίξετε τη λάσπη σας κ.Ανώνυμε δεν συνεχίσατε γιατί το πιό κάτω κείμενο σας εξηπηρετούσε. Να τι γραφει το σχετικό κομμάτι στο οποίο αναφέρεστε: Την εποχή του Κέπλερ, η Αστρονομία και η Αστρολογία δεν ήταν διαχωρισμένες όπως σήμερα. Ο Κέπλερ περιφρονούσε τους αστρολόγους που ικανοποιούσαν τις ορέξεις των απλών ανθρώπων χωρίς γνώση των γενικών και αφηρημένων κανόνων, αλλά είδε τη σύνταξη αστρολογικών προγνώσεων ως το μόνο δυνατό τρόπο για να συντηρήσει την οικογένειά του, ιδίως μετά την έναρξη του φοβερού και άκρως καταστρεπτικού για την πατρίδα του «Τριακονταετούς Πολέμου». Ωστόσο, ο ιστορικός John North, σημειώνει την επίδραση της αστρολογίας στην επιστημονική του σκέψη ως εξής: «αν δεν ήταν και αστρολόγος, πιθανότατα δεν θα είχε παραγάγει το αστρονομικό του έργο για τους πλανήτες στη μορφή που το έχουμε σήμερα». Πάντως οι απόψεις του Κέπλερ για την Αστρολογία ήταν ριζικά διαφορετικές από εκείνες της εποχής του. Υποστήριξε ένα αστρολογικό σύστημα βασισμένο στις «αρμονικές» του, δηλαδή στις γωνίες που σχηματίζουν μεταξύ τους τα ουράνια σώματα και σε αυτό που ονομάσθηκε «η μουσική των σφαιρών». Πληροφορίες για τις θεωρίες του αυτές υπάρχουν στο έργο του Harmonice Mundi. Η προσπάθειά του να θέσει την Αστρολογία σε στερεότερες βάσεις οδήγησε στο έργο του De Fundamentis Astrologiae Certioribus («Περί των περισσότερο ασφαλών θεμελίων της Αστρολογίας») (1601). Στο «Ο ενδιάμεσος τρίτος», μία «προειδοποίηση προς θεολόγους, ιατρούς και φιλοσόφους» (1610), θέτοντας τον εαυτό του ως «τρίτο άνθρωπο» ανάμεσα στις δύο ακραίες θέσεις «υπέρ» και «κατά» της Αστρολογίας, ο Κέπλερ συνηγόρησε για το δυνατό της ευρέσεως μιας καθορισμένης σχέσεως μεταξύ των ουράνιων φαινομένων και των γήινων γεγονότων.

Περί τα 800 ωροσκόπια και γενέθλιοι χάρτες που συνέταξε ο Κέπλερ σώζονται σήμερα, συμπεριλαμβανομένων του δικού του και μελών της οικογένειάς του. Ως μέρος των καθηκόντων του στο Γκρατς, ο Κέπλερ εξέδωσε μία πρόγνωση για το έτος 1595 στην οποία προέβλεψε μία εξέγερση των χωρικών, εισβολή των Τούρκων και δριμύ ψύχος, όλα με επιτυχία, η οποία του έδωσε φήμη. Ως Αυτοκρατορικός Μαθηματικός εξήγησε στον Ροδόλφο Β΄ τα ωροσκόπια του Αυτοκράτορα Αυγούστου και του Προφήτη Μωάμεθ, και έδωσε μια αστρολογική γνωμάτευση για το αποτέλεσμα ενός πολέμου ανάμεσα στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας και τον Παύλο Ε΄

Αυτά Η ΛΑΣΠΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ. 
ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΙΑΞΕΤΕ ΟΣΗ ΘΕΛΕΤΕ. ΒΟΥΛΙΑΞΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΜΕΣΑ Σ' ΑΥΤΗ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΣΜΟΥ ΣΑΣ. Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΓΗΚΕ.
Ο ΠΑΠΕΥ ΚΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ .....ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΕΣ ΤΩΝ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΣΒΥΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ. ΦΘΗΝΑ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΑ. ΦΕΥΓΩ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΟΠΩΣ ΜΠΗΚΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΦΗΝΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ ΣΑΣ. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΔΕΚΑΣΤΟ ΚΡΙΤΗ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΚΡΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.


Κώστας Γ
Ούτε στην ιερά Εξέταση βρίσκεστε, αλλά ούτε και σε ταινία με συμπρωταγωνιστή τη Μάρθα Βούρτση. Για αυτό, αφού το θέλετε, απλώς αποχωρίστε χωρίς μελό και χωρίς να παριστάνεται τον Βασιλάκη Καίλα…


ΙΓ (ο αρθρογράφος)

Λέτε : «Τα αποσπασματικά κείμενα δείνουν άλλη εντύπωση γι΄αυτό δώσατε μέρος του κειμένου για να ρίξετε τη λάσπη σας κ.Ανώνυμε δεν συνεχίσατε γιατί το πιό κάτω κείμενο σας εξηπηρετούσε. Να τι γραφει το σχετικό κομμάτι στο οποίο αναφέρεστε:…»


Έδωσα τη διεύθυνση του κ. Παπέυ;;;
Μπορεί ο καθένας να πάει εκεί και να διαβάσει το υπόλοιπο άρθρο.
Μήπως να βγείτε κι από πάνω , αφού πρώτος εσείς παραπέμψατε εκεί αλλά κρύψατε τη γνώμη για την Αστρολογία που είχε ο Κέπλερ, όπως και το λόγο που προσχώρησε σ’αυτή.


Τα βασικά στοιχεία του είναι τα εξής : Ήταν Αστρονόμος στην αρχή. Αναγκάστηκε αργότερα για να θρέψει την Οικογένεια του να κάνει τον Αστρολόγο.Αυτό είναι ξεκάθαρο κ.Δημήτριε Παπέυ μου. Γιατί το κρύψατε και δεν μας το γράψατε στην αρχή;;;

To oτι περιφρονούσε την Αστρολογία στην αρχή , το γράφει το κείμενο μέσα.

Προσπάθησε να θέσει την Αστρολογία σε Επιστημονικες βάσεις από την αρχή και έτσι υιοθέτησε μια τρίτη οδό μεταξύ (υπέρ-κατά). Ήθελε ο άνθρωπος να δώσει επιστημονική χροιά αλλά δεν τα κατάφερε.
Το υπόλοιπο κείμενό μας λέει ότι συνέταξε ωροσκόπια και ότι 2 φορές πρόβλεψε κάτι και έγινε. Φυσικό ήταν εφόσον ασχολήθηκε με την Αστρολογία να συντάξει και ωροσκόπια, οπως φυσικό είναι άμα κάνω κι εγώ 200 προβλέψεις θα πεσω μέσα σε κάποια από αυτές .Δεν μπορεί!!!.Μέρος του επαγγέλματος του ήταν αυτά.

Είναι αποκαλυπτικός ο Κέπλερ που λέει ότι στην αρχή το έκανε για να ζήσει τα παιδάκια του.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ Κ.ΠΑΠΕΥ ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟ, ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ;;;
KAΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΕΚΤΕΘΕΙ ΑΦΟΥ η Βικιπαίδεια γράφει πως 
«Η Αστρολογία δεν πρέπει να συγχέεται με την Αστρονομία, την επιστημονική μελέτη των ουρανίων σωμάτων. Αν και έχουν κοινές ρίζες από την εποχή των Βαβυλωνίων και Αιγυπτίων αστροπαρατηρητων, η αστρονομία έχει προοδεύσει σε κοινά αποδεκτή επιστήμη, ενώ η αστρολογία όχι».

Δεν απέδειξε η Αστρολογία ότι είναι Επιστήμη κ.Παπέυ μου.Άρα δεν είναι επιστήμη αυτό που εξασκείτε εσείς σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια , αλλά : “ψευδοεπιστήμη[1], παραεπιστήμη ή απλή προκατάληψη[2] μιας και απέτυχε επανειλημμένα να αποδείξει την αξία της σε αριθμό ελεγχόμενων μελετών’’

Παράδειγμα δεν αποτελεί ο Κέπλερ για την Αστρολογία αφού ασχολήθηκε εξαιτίας της πείνας και για βιοποριστικούς λόγους ενώ πρώτα την ΚΟΡΟΙΔΕΥΕ.Δεν τον Ήλκυσε ως Επιστήμη ,αλλα για να φάει το ψωμάκι του πήγε εκεί.Το ομολογεί!

Θέλετε να φύγετε κ.Παπέυ , είναι φανερό, γιατί πλέον σας έζωσαν τα φίδια εδώ μέσα! Το περάσατε για εκπομπή εδώ μέσα το blog αλλά δεν σας βγήκε.
Καταλάβατε για τα καλά ότι «φυσάει πολύ εδώ μέσα» για τέτοιου είδους συκοφαντίες κατά της Εκκλησίας. Άνανδρη ήταν η επίθεση που δέχθηκε η Εκκλησία από εσάς, αφού τα όσα είπατε ομοιάζουν με τα Νεοπαγανιστικά επιχειρήματα και φυσικά, καμία σοβαρή παραπομπή και υποστήριξη δεν έχουν.

1.Είπατε ότι καταδίκασε η Σύνοδος της Λαοδικειας στον ΛΣΤ Κανόνα της τα Μαθηματικά . Ξεσκεπάσαμε την αυθαίρετη γνώμη σας αυτή, δείχνοντας τι σημαίνει ο όρος Μαθηματικά, όχι μόνον μέσα στον Κανόνα αυτό αλλά και σε κάθε περίοδο από τον Πλάτωνα έως και τους Μεταβυζαντινούς. Παραθέσαμε τι λένε οι Αρχαιοι, τι λένε οι Κανονολογοι, ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

2.Είπατε πως η Εκκλησία καταδίκασε την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία (κατά τη γνώμη σας).Δείξαμε και αυτή σας την αυθαίρετη πρόβλεψη- παράβλεψη, αμάθεια, με το να σας παραθέσουμε κείμενα που δείχνουν τη συμπάθεια των Πατέρων προς τους Αρχαίους συγγραφείς!

3.Είπατε πως καταδίκασε τη φιλοσοφία (κατά τη γνώμη σας). Ξεσκεπάσαμε κι εδώ την αμάθειά σας κ.Δημήτριε Παπέυ με επιχειρήματα και παραπομπές από τις πηγές.

4.Είπατε κάτι για τους Μάγους που προσκύνησαν το θείο βρέφος επικαλούμενος τον Τρεμπελα και την Α.Γ. Σας απάντησε εμπεριστατωμένα ο κ.Κώστας, και με παραδείγματα μέσα από τον Τρεμπέλα, και μέσα από την Α.Γραφή!Τι έχετε να πείτε για τα όσα έδειξε ο Κώστας μέσα από το Βιβλίο του Ησαΐα που δείχνουν βδελυροί οι Αστρολόγοι και αναφέρεται πως θα καταστραφούν;;;

5.Είπατε για τον Σχολάριο και για τον ορό «Έλλην» μέσα στα κείμενα του Σχολαρίου . Σας απάντησε ο Κώστας με τεκμήρια μέσα από τα κείμενα του Σχολαρίου για το τι εννοεί εκεί. 

6.Είπατε κάτι για τις προσφωνήσεις .Σας απάντησε ο κ.Στέλιος και κατέδειξε την αμάθειά σας με παραπομπές από τον Ιγνάτιο τον θεοφόρο, τον μαθητή του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου!

Όλα αυτά λοιπόν τα ατοπήματά σας, αποτελούν Μνημόνιο Αμάθειαςεδώ μέσα, αφού όλα αναιρέθηκαν μέσα από τις πηγές με πάμπολλες παραπομπές. Αντ’αυτών εσείς μας είπατε τη γνώμη σας.

Σε κανένα από αυτά τὰ ολισθήματά σας δεν βγήκατε ως άνδρας να πείτε πως κάνατε λάθος, ή πως δεν γνωρίζατε επακριβώς τον ορό και πως, ίσως παρασυρθήκατε.

Από αυτά καταλάβαμε τι επίπεδο συζήτησης είχατε στην Εκπομπή , όπως πολύ αποκαλυπτικά το εξέθεσε ο Χρηστάκης!

Μήπως από την πλευρά σας, η απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι παρέθεσα μια διεύθυνση και δεν την αντέγραψα ολόκληρη, ενώ πρώτος εσείς παραθέσατε από αυτή τη διεύθυνση και πρώτος εσείς είστε που δεν την αντιγράψατε ολόκληρη, συνεπώς εσείς με κατηγορείτε για κάτι που δεν κάνατε εσείς πρώτα;;;

Αστείο είναι, όπως και οι ισχυρισμοί σας κ.Δημήτριε Παπέυ !!!


Άκης
ο Κέπλερ εξέδωσε μία πρόγνωση για το έτος 1595 στην οποία 
1) προέβλεψε μία εξέγερση των χωρικών)
2) εισβολή των Τούρκων)
3) και δριμύ ψύχος)

όλα με επιτυχία, η οποία του έδωσε φήμη.
Ως Αυτοκρατορικός Μαθηματικός εξήγησε στον Ροδόλφο Β΄ τα ωροσκόπια του Αυτοκράτορα Αυγούστου και του Προφήτη Μωάμεθ, και έδωσε μια αστρολογική γνωμάτευση για το αποτέλεσμα ενός πολέμου ανάμεσα στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας και τον Παύλο Ε΄

Και η δική μου η πρόβλεψη, για αναταραχές στήν αίγυπτο, ήταν σωστή, αλλά δεν το έκανα θέμα...!

ΙΓ (ο αρθρογράφος)

Λέτε κ.Δημήτριε Παπέυ : 
« Θεσμοθέτησε τους «Νόμους του Κέπλερ» για την κίνηση των πλανητών, που γίνονται δεκτοί από τους αστρονόμους μέχρι και σήμερα:
Νόμος των ελλειπτικών τροχιών.
Νόμος των ίσων εμβαδών
Νόμος των περιόδων:
Πηγή: Βικιπαίδεια


Όσο για τους Νόμους του Κέπλερ και την Αστρολογία που επικαλείστε, δείτε σας παρακαλώ τι λένε κάποια άλλοι πολύ πιο έγκριτοι από εμένα : «Επομένως οι νόμοι του Kepler έδωσαν στην αστρολογία το ισχυρότερο επιστημονικό πλήγμα».

Το άρθρο είναι εδώ http://antiairetikos.blogspot.com/2010/10/blog-post_25.html
OMΙΛΙΑ και μην μας πείτε πάλι τις αστείες αιτιάσεις σας περί μισής παράθεσης του κειμένου εκ μέρους μου ,αιτιάσεις που πρώτα πρέπει να αποδώσετε στον εαυτό σας κι έπειτα στους άλλους.

Σε περίπτωση που δεν φανεί ο σύνδεσμος, η Διεύθυνση είναι http://www.e-naousa.gr/article.php?naousa=593

2 σχόλια:

  1. Ο ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε πολυαγαπημένε μας Σταύρο για την άποψη σου!Ελπίζουμε να το διαβάσει ο αστρολόγος κάποτε αλλά να μην το πράξει!Ας κάνει κάτι ποιό εύκολο!Ας πάει σέναν παππούλη πνευματικό και ας ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙ!Ότι κάνουν όλοι οι συνειδητοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί...εκτός και αν βρήκε κανέναν "ενδιάμεσο"τρόπο και τα λέει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή