Σελίδες

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========
Απορίες προκαλούν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ στη Ρώμη.

Το να συναντήσει ένας Ορθόδοξος Πρωθιεράρχης τον Πάπα δεν είναι αφ’ εαυτού επιλήψιμο. Αρκεί να μην προβεί σε... παραβάσεις των Ιερών Κανόνων.

Ούτε ο διάλογος είναι επιλήψιμος. Για να ακριβολογούμε, όχι μόνον δεν είναι επιλήψιμος, αλλά είναι επιβεβλημένο καθήκον ενός ορθόδοξου επισκόπου επειδή έχει υποχρέωση να ευαγγελίζεται Χριστόν τον ΜΟΝΟΝ αληθινόν Θεόν και την Ορθόδοξη Εκκλησία ως την ΜΙΑΝ, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν.

Αν, λοιπόν, ο Μακαριότατος πηγαίνει στη Ρώμη για να εξηγήσει στον Πάπα ότι είναι καιρός να εγκαταλείψει τις Παπικές πλάνες και να επιστρέψει με τους οπαδούς του στην Ορθοδοξία την ΜΟΝΗ αληθινή Εκκλησία πρέπει να τον συγχαρούμε εκ βάθους καρδίας για την όντως αγαθή αυτή πρόθεσή του.

Δεν είναι επίσης επιλήψιμο αν πηγαίνει για να καταγγείλει - και διά ζώσης - τις πρόσφατες Τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου και μάλιστα σε βάρος των ηρωικών εγκλωβισμένων της Καρπασίας.

Αλλο είναι αυτό που μας ανησυχεί και ελπίζουμε ότι ο Μακαριότατος - και όποιοι άλλοι θα τον συνοδεύσουν στο ταξίδι του - θα είναι προσεκτικοί.

Δεν πρέπει να γίνουν συμπροσευχές ούτε σε παπικούς ναούς, αλλά ούτε να παρακαθήσουν σε τράπεζα τα εδέσματα της οποίας θα ευλογήσει ο Πάπας.

Η ευλογία του Πάπα είναι “αλογία”. Ο τελευταίος Πάπας που είχε ιερωσύνη και Αποστολική διαδοχή κοιμήθηκε πριν χίλια περίπου χρόνια. Αν κάποτε με τον καλό γίνει το μεγάλο θαύμα και ο Αγιος Θεός φωτίσει τον Πάπα να επιστρέψει στην Ορθοδοξία θα είναι ο “πρώτος μεταξύ ίσων” μεταξύ των επισκόπων της Εκκλησίας. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνον ιερωσύνη δεν έχει, αλλά ούτε έγκυρο βάπτισμα (“μίασμα” το χαρακτηρίζει ο Αγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης).

Επομένως είναι αδιανόητο να δέχονται ορθόδοξοι αρχιερείς να "ευλογούνται" από τον αιρεσιάρχη της Ρώμης.

Συνοψίζουμε.

Διάλογοι; Επιβεβλημένοι αρκεί να δίνεται ορθόδοξη ομολογία πίστεως.

Συναντήσεις για προώθηση του εθνικού μας θέματος; Κανένα πρόβλημα έστω και αν δεν πιστεύουμε ότι θα φέρουν αποτέλεσμα.

Παραβάσεις των Ιερών Κανόνων με συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους; Σε καμία περίπτωση.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.
*****
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ
===========
Συνάντηση με τον Πάπα της Ρώμης Βενέδικτο ΙΣΤ΄, με επίκεντρο θέματα που απασχολούν την Εκκλησία της Κύπρου, αλλά και την Ορθοδοξία και όλον το Χριστιανισμό, θα έχει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος αναχωρεί την ερχόμενη Κυριακή για την ιταλική πρωτεύουσα.
Σε σημερινές του δηλώσεις σχετικά με την επίσκεψη, δήλωσε ότι «την προσεχή Κυριακή αναχωρώ για τη Ρώμη. Εχω ζητήσει από τον Πάπα μια συνάντηση που ευγενώς μου παραχωρήθηκε και τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συναντηθούμε για θέματα που απασχολούν την Εκκλησία της Κύπρου αλλά και την Ορθοδοξία και όλον το Χριστιανισμό».
«Είναι αρκετά τα θέματα που θα συζητήσουμε και πιστεύω ότι θα έχουμε μια θετική εικόνα τόσο για τη Εκκλησία μας όσο και για το Χριστιανισμό γενικότερα», σημείωσε, και πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό θα έχει και συνάντηση «με το νέο Καρδινάλιο που διαδέχθηκε τον Κάσπερ, ο οποίος ήτο υπεύθυνος για το διάλογο».
"Ήδη", συνέχισε, "μπήκαμε στον αιώνα των διαλόγων, ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας των διαλόγων. Πρέπει να υπάρχει διάλογος, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε διάλογο με όλους, και με τους Χριστιανούς και με τους Μουσουλμάνους και με όλον τον κόσμο για να φτάσουμε σε καλύτερες ημέρες, να γνωρίσει ο ένας τον άλλον, να αγαπήσει ο ένας τον άλλο γιατί αυτό είναι και το θέλημα του Θεού», κατέληξε.
ΠΗΓΗ:
Θρησκευτικά,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου