Σελίδες

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Βιοηθική και Βιοθεολογία !ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ!

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ,  Εκδόσεις Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου, 2005, σελ. 393. 

Βιοηθική και θεολογία: έννοιες a priori ασύμβατες, που όμως τα τελευταία χρόνια όχι μόνο συνυπάρχουν αλλά και αλληλοσυμπληρώνονται, όπως πολύ εύστοχα μαρτυρά ο τίτλος του παρόντος συγγράμματος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας, της γενετικής μηχανικής και της μοριακής βιολογίας, η σύγχρονη κοινωνία βρίσκεται αναπόφευκτα αντιμέτωπη με νέους...
κινδύνους, διλήμματα και συγκρούσεις αξιών, των οποίων η αντιμετώπιση δε φαίνεται να είναι πάντα εφικτή. Σκοπός, λοιπόν, της Βιοθεολογίας δεν είναι απλώς η περιγραφή των επιτευγμάτων της βιοϊατρικής έρευνας και της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου, αλλά η μελέτη των βιοηθικών προβληματισμών μέσα από την προοπτική της Ορθόδοξης Εκκλησίας βασισμένη στα ορθόδοξα κριτήρια περί της ζωής και του θανάτου. Σύμφωνα με το Μητροπολίτη Ιερόθεο, λοιπόν, ο οποίος οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι παραθέτει σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία επιστημονικού χαρακτήρα απαραίτητα για την κατανόηση του αντικειμένου, ορθόδοξη θεολογία και επιστήμη πρέπει να συνεργασθούν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον Πρόλογό του, "η επιστήμη ερευνά τα κτιστά πράγματα, οι έρευνες των επιστημόνων κινούνται με μια ελευθερία, η δε ορθόδοξη θεολογία δεν πρέπει να αντιταχθεί στην επιστήμη, γιατί είναι διαφορετικά τα επίπεδα στα οποία κινούνται τόσο η επιστήμη όσο και η θεολογία. Δεν πρέπει να φθάσουμε σε μια σύγκρουση θεολογίας και επιστήμης".
Το βιβλίο διαιρείται σε 3 ενότητες. Η πρώτη, που επιγράφεται "Βιοηθικά προβλήματα και ορθόδοξη θεολογία", περιλαμβάνει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν στις τρεις βασικές πτυχές της ζωής του ανθρώπου : την αρχή, την παράταση και το τέλος της βιολογικής ζωής, επισημαίνοντας την άρρηκτη σχέση τους με τις υπαρξιακές αναζητήσεις του ανθρώπου. Υπενθυμίζοντας στον αναγνώστη ότι "σε ολόκληρη την κτίση, ακόμη και στο DNA, υπάρχει η άκτιστη δημιουργική και ζωοποιός ενέργεια του Θεού", ο συγγραφέας επιχειρεί να παρουσιάσει τις βασικές θέσεις της Εκκλησίας σχετικά με θεματικές που αφορούν στη Βιοηθική, όπως η κλωνοποίηση, οι έρευνες στα βλαστοκύτταρα, η εξωσωματική γονιμοποίηση, οι εκτρώσεις, ο προγεννητικός έλεγχος, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων ή, ακόμη, οι γονιδιακές θεραπείες. Η δεύτερη ενότητα, εν συνεχεία, με τίτλο "Ειδικά βιοηθικά θέματα", περιλαμβάνει εισηγήσεις του συγγραφέα σε διάφορα ακροατήρια, καθώς και παρεμβάσεις του σχετικές με ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στην Βιοηθική, όπως η ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή ή η ευθανασία και η ευγονική, ενώ, τέλος, η τρίτη, που τιτλοφορείται "Παράρτημα", περιέχει τρία αναδημοσιευμένα κείμενα ("Η δημιουργία του κόσμου και η δημιουργία του ανθρώπου-Προκλήσεις και προβληματισμοί του 2000", Πορίσματα Επιστημονικού Συνεδρίου:"Εκκλησία και βιοηθική - Ο λόγος της επιστήμης και ο λόγος της θρησκείας" και "Διακήρυξη Βασικών Αρχών Βιοηθικής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας").
Ρωξάνη Φράγκου
A.T.E.R.-Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, Νομική Σχολή





http://www.bioethics.gr/document.php?category_id=81&document_id=954

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου