Ριζικές αλλαγές στις συναλλαγές του πολίτη με την δημόσια διοίκηση επιφέρει το νομοσχέδιο για την σχέδιο νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και στην ουσία αποτελεί «προπομπό» της κάρτας του πολίτη.
Πλέον οι πολίτες μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν θα προμηθεύονται μόνο δημόσια έγγραφα (πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κτλ.), αλλά θα διενεργούν και τις ηλεκτρονικές οικονομικές τους συναλλαγές. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των εκκλησιαστικών οργανώσεων του παλαιού και νέου ημερολογίου η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προωθήσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες καθώς ευελπιστεί ότι έτσι θα περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατία και θα χτυπηθεί η διαφθορά στο Δημόσιο.
Μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών επικαλείται σχετική μελέτη, σύμφωνα με την οποία εκτιμάται ότι το διοικητικό ή το γραφειοκρατικό κόστος θα μειωθεί κατά 25%. Βέβαια η κυβέρνηση δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι το τέρας της γραφειοκρατία στην χώρα μας δημιουργεί την «ανάγκη» για «γρηγορόσημο».
Παράλληλα το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι θα προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών ενώ εκτιμάται ότι αμέσως μετά την ψήφισή του θα ακολουθήσει η κάρτα του πολίτη. Ή κάρτα αυτή αναμένεται να αποτελέσει το ηλεκτρονικό «κλειδί» για τις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο από την οθόνη του υπολογιστή τους. Εκτός από το ονοματεπώνυμο του χρήστη θα περιλαμβάνει τον αριθμό φορολογικού μητρώου και τον ΑΜΚΑ, προκειμένου να συναλλάσσονται οι πολίτες με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τι αλλάζει
Με το εν λόγω νομοσχέδιο παύει να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στις υπηρεσίες ενώ θεσπίζεται η δυνατότητα φυσικών και ΝΠΙΔ να υποβάλλουν με ηλεκτρονικό τρόπο αιτήσεις, δηλώσεις, βεβαιώσεις, δικαιολογητικά καθώς και προσφορές για συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς εφόσον πληρούν τις προυποθέσεις.
Εισάγεται ως κανόνας η αυτεπάγγελτη ή κατ΄ αίτηση αναζήτηση εγγράφων που τηρούνται σε οποιοδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα προκειμένου να μειωθούν οι επιβαρύνσεις και η ταλαιπωρία πολιτών και επιχειρήσεων. Προβλέπεται η δυνατότητα των πολιτών ή των ΝΠΙΔ να ενημερώνονται ηλεκτρονικά τόσο για την πρωτοκόλληση όσο και ιδίως για την πορεία της υπόθεσης που τους αφορά. ΠΗΓΉ:ΑΜΕΝ gr
Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με δήλωσή του, όσο και η Ιερά Σύνοδος με δυο ανακοινωθέντα της έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις προς το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ηλεκτρονικό δημόσιο έγγραφο, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων των ανησυχούντων πιστών κληρικών, αλλά και αρχιερέων που εναντιώνονται στην ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη.
Επιπλέον, εκκλησιαστικές αλλά και καταναλωτικές οργανώσεις, όπως το ΙΝΚΑ, ο ΙΣΚΕ, αλλά και μερίδα μητροπολιτών έχουν εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή τους στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου