Σελίδες

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

O επιταχυντής του CERN δεν θα κλείσει στο τέλος του 2011, αλλά το 2012

Share/Save/Bookmark
cern333Ο επιταχυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, δεν θα κλείσει για ετήσια συντήρηση στο τέλος του χρόνου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά θα συνεχίσει τη λειτουργία του και το 2012.
Η συμβουλευτική επιτροπή του CERN, σύμφωνα με το BBC, έκρινε ότι τα πειράματα του επιταχυντή βρίσκονται σε καλό δρόμο και υπάρχουν καλές πιθανότητες να οδηγήσουν σε σημαντικές ανακαλύψεις μέσα στην επόμενη διετία, συνεπώς θα ήταν σκόπιμο να μην ανακοπεί η λειτουργία του μηχανήματος, κάτι που ήταν και αίτημα των φυσικών...
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η "ανάσα" πρόσθετου χρόνου θα τους επιτρέψει να εντοπίσουν το "σωματίδιο του Χιγκς" ή να κάνουν άλλες ανακαλύψεις, όπως τα σωματίδια της υπερσυμμετρίας.
Ο επιταχυντής αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2012 κάνοντας συγκρούσεις σωματιδίων με ενέργεια 3,5 TeV ανά ακτίνα, ενώ μετά το 2013 και αφού κάνει τότε τη μακρά διακοπή λειτουργίας του, θα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε πλέον να λειτουργήσει στο μέγιστο της ενεργειακής ισχύος του, πραγματοποιώντας συγκρούσεις σωματιδίων με ενέργεια 7 τεραηλεκτρονιοβόλτ (TeV) ανά ακτίνα. Μέχρι τότε, άλλωστε, το CERN θα "παίζει" μόνο του στο "γήπεδο", καθώς θα έχει αποσυρθεί οριστικά ο αμερικανικός επιταχυντής Tevatron του Fermilab.
AΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Όλα τα ανακαλύψαμε, το σωματίδιο "του Θεού"μας μάρανε να ανακαλύψουμε!Λές και με το CERN θα το βρούν!Να κλείση να ησυχάσουμε με τα άλλαλα και μπάλλαλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή